Soep van aardpeer met Sint-Jacobsvruchten

Aardpeer is onze nieuwe soepfavoriet.  Dit moet je echt proberen!
We hadden al een supercombinatie met knolselder, maar deze feestelijke versie is de perfecte start van elke driegangenmenu.
Wat is jouw favoriete feestsoep?  Laat het ons zeker weten!

fullsizeoutput_5b16

Ingrediënten
(voor 4 personen)

  • 250 à 300 g aardpeer
  • 2 dl room
  • 2 dl melk
  • 1,5 dl groentebouillon
  • 8 sint-jacobsvruchten (kan weggelaten worden)
  • voor de garnituur: 100 g quinoa, 10 g verse basilicumblaadjes (= +/- 1 plantje uit de supermarkt), 20 g neutrale olie (arachide of druivenpit), 1 ongeschilde aardpeer

 

Bereidingswijze

  1. Blancheer de basilicumblaadjes kort in kokend, gezouten water.
    Schep de blaadjes uit het water en leg ze in koud (ijs)water.
    Duw het vocht er goed uit.
    Warm de olie op tot 80°C en voeg er de basilicumblaadjes aan toe (1 deel blaadjes, 2 delen olie).  Mix 10 minuten aan een hoge snelheid in een blender.
  2. Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking.
    Laat uitlekken en drogen op een keukenhanddoek.
    Frituur heel lichtjes voor een gepoft effect.
    Laat uitlekken op wat keukenpapier.
  3. Schil de aardperen (hou eentje ongeschild apart).
    Snij in stukken en laat ze zachtjes gaar koken in het mengsel van melk, room en groentebouillon.
    Mix met een staafmixer en duw de soep door een zeef.
    Breng op smaak met peper en zout.
    (Vind je de soep te dik, dan kan je er nog een scheut melk aan toevoegen)
  4. Was de ongeschilde aardpeer en droog af.
    Snij flinterdunne schijfjes met een mandoline.
    Frituur kort tot een chipje aardpeer.  Laat uitlekken en kruid met wat (kruiden)zout.
  5. Snijd 4 rauwe sint-jacobsvruchten in dunne plakjes.
    Kruid de 4 overige met peper en zout en bak ze kort aan beide zijden in wat boter en een scheut olie.
  6. Giet de soep in 4 voorverwarmde diepe borden.
    Schik daarin enkele plakjes rauwe sint-jacobsvrucht en 1 gebakken vrucht.
    Werk het gerecht verder af met de gepofte quinoa, de aardpeerchips en de basilicumolie.

 

Bron
Geïnspireerd op een recept uit het tijdschrift Culinaire Ambiance februari 2014.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s