85 jaar kaasmakerij Passendale

Say cheese en je hebt mijn aandacht.  Ofwel omdat ik wil wegduiken (want ik ben niet erg fotogeniek), ofwel omdat je iets over kaas te vertellen hebt.
Sara van Walk Talkie nodigde enkele foodbloggers uit om in Passendale de vernieuwde expositie rond kaas maken in Passendale te komen bewonderen, inclusief een workshop kaas maken en een proeverij van gerechtjes met kaas uiteraard van de tweesterrenchef Franky Vanderhaeghe van Hostellerie St Nicolas. Dat moet ze geen twee keer vragen!
Leyla Hesna maakte prachtige foto’s van het evenement.  Ik dook wellicht niet goed weg, want ik sta er ook meermaals op.  Zo zie je me ook eens bezig.  Bedankt Leyla!

© Leyla Hesna

© Leyla Hesna

Kaasmaker Luc leerde ons hoe kaas gemaakt wordt.  Van stremsel toevoegen, de wrongel snijden tot de wei zeven en uitpersen.  Op een uurtje tijd krijg je al een eerste eindresultaat te zien dat nog verder zou kunnen rijpen (na een pekelbad).  Allemaal de moeite om eens te doen, ook met kinderen.

En als het allemaal nog te snel gaat, heeft Eva Mouton op de muur een prachtig stappenplan geïllustreerd in haar gekende stijl.

© Leyla Hesna

Wist je dat:

  • je verschillende kazen maakt door variaties in het productieproces?  O.m. door langer te rijpen, smaken (b.v. mosterzaad) toe te voegen, andere stremsels of bacteriën toe te voegen, meer of minder wei (vocht) uit de kaas te halen, …
    Zo krijg je met dezelfde melk verschillende soorten kazen.
  • hoe kleiner je de wrongel in stukken snijdt, hoe harder de kaas zal worden?
  • harde kazen niet van paarde- of ezelinnemelk gemaakt kan worden? (Ideaal om in te baden – in koeiemelk doe je het best niet want je komt na een tijdje vast te zitten :D)
  • van de restjes wrongel smeerkaas gemaakt wordt?
  • van het concentraat van de wei (na uitfilteren van drinkwater) onder andere in de cosmetica en dermatologie aan de slag wordt gegaan?
  • de ronde gaten in kazen ontstaat door de melkzuurbacterie die CO2 creëert, maar de specifieke gaatjes in de Passendale Classic ontstaan doordat de stremselkorrels niet hard tegen elkaar worden geperst (normaal met een zwaar gewicht).  De kaas wordt in een doek bewaard en door de zwaartekracht  wordt de wei van de wrongel gescheiden.
  • doordat de wrongel niet in een vorm wordt geperst, het ook zijn specifieke broodvorm krijgt.  Zo past het schelletje kaas perfect op je boterham.
    Alle kazen in de doeken worden nog manueel gedraaid waardoor de Passendalekaas erg arbeidsintensief is.
  • de kazen van Passendale lactosevrij (en glutenvrij) zijn?  De lactose in de melk wordt door rijping volledig afgebroken.
  • Père Jospeh en Wijnendale ook kazen zijn die gemaakt worden in Pasendale?

Je kan in de zomervakantie ook elke dag om 14u zelf kaas leren maken.  Reserveren is wel noodzakelijk.

Bart leidde ons tussendoor enthousiast rond in de nieuwe tentoonstelling rond 85 jaar kaasmakerij.  Zeker de moeite waard om eens te bezoeken: van mirakelkaas, koning Boudewijn tot de kaasstoet.  Je leert alles over de Passendale-kazen.

Tip: Met de lerarenkaart is het bezoek aan het museum en de workshops gratis.

 

Om de avond af te sluiten werden we ongelooflijk verwend door chef Franky.  Adembenemend mooie, originele, smaakvolle gerechten met Passendale kazen.  Zijn restaurant staat nu met stip bovenaan in ons ‘te bezoeken’-lijstje!  Erg inspirerend om zelf aan de slag te gaan met de kazen!

Wil je zelf ook eens gaan kijken?  Je vindt alle informatie rond de tentoonstelling en de workshops op hun website: http://www.deoudekaasmakerij.be.

Lees ook de verslagen van de andere foodbloggers!

 

 

 

3 gedachtes over “85 jaar kaasmakerij Passendale

Plaats een reactie