Spritskoekjes met vanille

Iedereen kent ongetwijfeld de typische spritskoekjes: zigzag of rond met een gekartelde spuitmond, heerlijke zanderige koekjes, met of zonder chocolade.  Maar je hebt ze ook in mooie kleine bloemenvormpjes, in de vorm van kerstboompjes, sterretjes, kransjes, …  En deze zijn niet zomaar met de losse hand gevormd, maar met een handige koekjesspuit.

Zo’n koekjesspuit kreeg ik 2 jaar geleden van mijn zus, omdat ze dat wel vond passen bij mij, en wellicht ook omdat ze stiekem hoopte dat ik de koekjes zou delen 😉

Ik gebruikte de koekjesspuit voor het eerst op de babyborrel van Lucie.  De kransvormige koekjes vormden de basis voor grappige krabbetjes die perfect pasten bij het onderwaterthema van het feest.

Maar ook puur natuur zijn ze heerlijk!  En als je graag eenvoudig 2 variaties bij de koffie serveert, kan je de helft van de koekjes in een beetje gesmolten chocolade dippen.

fullsizeoutput_4c2b

Ingrediënten

  • 450 g patisseriebloem
  • 1tl bakpoeder
  • 350 g zachte boter (kamertemperatuur)
  • 200 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 2 el melk
  • 0,5 tl amandelextract
  • 1 tl vanille extract

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Mix de boter en de suiker tot de suiker is opgelost en het een wit, luchtig mengsel vormt.
  3. Voeg er het ei, de melk en de extracten aan toe.
  4. Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg dit geleidelijk toe aan het beslag.
  5. Mix het koekjesbeslag tot een egaal geheel.
  6. Vul je koekjesspuit of spuitzak (met spuitmond naar keuze) met het beslag.
  7. Spuit de koekjes in de gewenste vorm rechtstreeks op een propere bakplaat.  Ze moeten aan de ondergrond blijven kleven om een goeie vorm te hebben.  Met bakpapier lukt dit niet.
  8. Bak ze 10-12 minuten tot de randjes lichtjes bruin kleuren.
  9. Laat nog even op de bakplaat afkoelen tot je ze net kan verschuiven, vooraleer je ze verplaatst naar een rooster waar ze verder kunnen afkoelen.

 

Tips

Als je een koekjesspuit gebruikt, zet je deze recht op bakplaat en klik je 1 keer.  Dit zou precies genoeg beslag moeten zijn om een mooi koekje te vormen.  Daarna kan je de spuit omhoog doen.
Als je bakpapier gebruikt, blijft het beslag niet aan de plaat kleven en komt het koekje niet los van de koekjesspuit.

 

Bron

Recept van op de verpakking van de Wilton Cookie Press.

 

IMG_4760

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s