Macarons met pistache en framboos

Vorige week kwam het er niet van…  De uren nawerken om de deadlines te halen waren niet meer te combineren met enige vorm van vrije tijd, zelfs niet met enige vorm van gezin.  En dat allemaal omdat we graag eens congé willen nemen…  Hadden wij even niet goed ingeschat wat dat voor extra druk met zich meebrengt…  Maar goed, de deadlines zijn gehaald, het atelier is proper achtergelaten. We kunnen er dus met een gerust gevoel 3 weekjes tussenuit!  En wat ga ik dààr van genieten!  Drie weken gewoon mama zijn, 3 weken gewoon echtgenote, 3 weken alleen het gezin!

De woensdag bakdag moest er dus maar eventjes aan geloven, maar dat maak ik deze week zeker goed!

Toen we voor het eerst het assortiment-doosje van chocolatier Hannes D’Heedene voor onze neus kregen, hebben Bart en ik elk pralinetje zorgvuldig in twee gebeten om er samen van te genieten.  En ik had meteen 2 favorieten: gezouten karamel en pistache-framboos.  Maar aangezien ik het praline-maken nog helemaal niet onder de knie heb, moest ik die smaken dus proberen te reproduceren in een andere delicatesse.  En aangezien ik mega fan ben van macarons, begon ik al snel met experimenteren.

Ik hoop dat ze bij jullie net zo goed in de smaak vallen als bij ons!
Geniet van deze zomerse lekkernij!

fullsizeoutput_4d31

Ingrediënten

Van deze hoeveelheid maak je ongeveer 35 macarons.

Voor de vulling

  • 150g witte chocolade
  • 30g pistachepasta (Aveve of een gespecialiseerde bakwinkel.  Online kan je dit zeker ook vinden.)
  • 50g room
  • 35 gevriesdroogde of verse frambozen

Voor de koekjes

  • 120 g amandelpoeder
  • 240 g bloemsuiker
  • 3 eiwitten
  • 50 g kristalsuiker
  • groene poeder voedingskleurstof
  • rode vloeibare voedingskleurstof (optioneel)

 

Bereidingswijze

De ganache

  1. Smelt de witte chocolade met de room au bain-marie.  Meng alles krachtig met een spatel tot een glad geheel.
  2. Voeg dan de pistachepasta toe en blijf voorzichtig roeren om een gladde, glanzende ganache te krijgen.  Giet de ganache in een spuitzak en laat een aantal uren opstijven om als afwerking op de taart te spuiten.

De koekjes

  1. Verwarm de oven voor op 150°C.
  2. Meng de poedersuiker, het amandelmeel en zeef het mengsel.  De grofste stukjes amandel zullen in de zeef achterblijven.  Deze mogen weg.  Als je zeef te fijn is, is het aangeraden het mengsel nog even te mixen met de staafmixer vooraleer je het door de zeef doet.
  3. Klop met de keukenmachine de eiwitten stijf en klop er de kristalsuiker door.  Voeg daarna de groene voedingskleurstof toe.
  4. Let er op dat je de eiwitten niet té stijf klopt anders krijg je geen mooi gladde macaron, maar blijft er een topje van het spuiten recht staan.
  5. Voeg het amandelmengsel toe aan de eiwitten en meng.
  6. Bekleed een bakplaat (een zwarte ovenplaat werkt veel beter dan een zilverkleurige) met bakpapier of een bakmat.  Dit kan ook een bakmat voor macarons zijn (met voorgetekende cirkels).
  7. Doe het beslag in een spuitzak en spuit kleine rondjes van ongeveer 3 cm doorsnede op de bakmat of bakpapier.  Tik met de bakplaat op het keukenblad om eventuele luchtbelletjes weg te werken.
  8. Bak de macarons 15-16 min in een oven van 150°C.  Als je oven niet 100% gelijk bakt is het aan te raden in de helft de bakplaat eens om te draaien.
  9. Laat de macarons even afkoelen voor je ze van het papier haalt.  De onderkant zou een mooi egale spiegel moeten zijn.
  10. Schilder met een proper penseel op elk koekje een rode streep als verwijzing naar het rood fruit. (optioneel)

Afwerking

  1. Voor je de ganache goed kan spuiten laat je hem eventjes bekomen op kamertemperatuur voor ongeveer 30 min – 1u.
  2. Spuit op de helft van de koekje een cirkel met de ganache.
  3. Leg in het midden van de cirkel een framboos en leg er een tweede koekje bovenop.

 

Tip

Je kan zeker verse frambozen gebruiken.  Hou er dan wel rekening mee dat de koekjes minder lang bewaren.  De kans bestaat ook dat ze door het vocht van de framboos wat te zacht worden.

Gevriesdroogde frambozen kan je gewoon op internet kopen en thuis laten leveren.  Ze zijn héél licht, dus koop geen àl te grote hoeveelheid (een zak van 200g is al een grote zak)  En geen nood als je er toch te veel hebt, ze zijn héérlijk als gezond en suikervrij tussendoortje of snoepje!  Ook de kindjes zijn er verzot op!

 

Bron

Het grote kleine hapjes boek van Benoit Molin (Veltman Uitgevers)

Advertenties

Een gedachte over “Macarons met pistache en framboos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s