Stoverij van varkenswangen en Leffe

Na jarenlang testen met allerlei vlees, bier en andere additieven… aanschouw hieronder het recept voor mijn ultieme stoverij.  Niet iedereen is fan van de malse varkenswangetjes (he Sven?), maar sinds ik dit product ontdekte bij de lokale slager hier (en die heeft er altijd in huis – wat ook geen evidentie is), heb ik het dradigere stoofvlees uit mijn keuken verbannen.  Ik zie m’n kleine zus nog altijd hamstergewijs bollen droog, dradig vlees opslaan in haar wangen.  Enfin, ik bespaar u de details, maar het trauma zit haar nog vers in het geheugen.  Daarom ook op haar verzoek dit fijne, delicieuze recept.

U weet wellicht ook dat stoofpotjes de volgende dag nog lekkerder zijn.  Dus maak je stoverij zeker even op voorhand klaar.  De smaak zal u belonen.
Wij vriezen hier ook steeds enkele porties in.  Na ontdooiing in de microgolfoven nog steeds fantastisch lekker.  Ideaal als alternatief voor de frituur, pizza aan huis en andere vettigheden…

Te serveren met couscous, gebakken aardappelen, frietjes in combinatie met appelmoes, gebakken appeltjes, rauw witloof vermengd met wat mayonaise, …

varkenswangenIngrediënten (voor 4 goede eters)

  • 1 kg varkenswangen
  • 3 uien
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 flesje bruine Leffe
  • 5 sneetjes peperkoek
  • Tierentijn-mosterd
  • stoofvleeskruiden (vraag er naar bij je slager) – anders vleesbouillon
  • tijm/laurier
  • balsamicoazijn
  • boter

Bereidingswijze

  1. Snij de varkenswangen in hapklare brokken.  Kruid met peper en zout.
    Bak de stukken varkenswangen bruin in boter.  (Zorg dat ze mooi bakken en niet stoven.  Bruining is essentieel voor een goede smaak en saus)Haal het vlees uit de pot.
  2. Stoof de ajuin in dezelfde pot.  Eventueel wat boter toevoegen als de boter dreigt te verbranden.
    Strooi de bloem erover en laat even meebakken.
  3. Overgiet met de Leffe.  Roer de aanbaksels los van de bodem.
    Voeg het vlees terug toe.
    Voeg de stoofvleeskruiden, tijm en laurier toe.
    Doe er nog wat water bij tot het vlees ongeveer onderstaat.
  4. Smeer mosterd op de plakjes peperkoek.  Leg ze ondersteboven in de pot.
  5. Laat de stoverij met deksel 1,5 tot 2 uur garen op een zacht vuurtje.
    Om de saus wat verder te laten indikken (ieder zijn goesting), zet ik het deksel een half uurtje vroeger van de pot.
  6. Smaak en kruid met peper (zout hoeft nog zelden) en balsamicoazijn.
  7. Je kunt eventueel de saus nog zeven om een mooie gladde saus te bekomen zoals op de foto.  De liefhebbers van platgekookte ajuin doen dat dan maar niet.

 

Persoonlijke notitie:

16 varkenswangen (per 4 bakken) – 2 uien + 2 el bloem – 2x Leffe + scheut water – 5x peperkoek – 2 zakjes kruiden

Bewaren

4 gedachtes over “Stoverij van varkenswangen en Leffe

  1. Droog, dradig vlees! Zo moet stoofvlees zijn! Met een goeie dikke, smaakvolle saus zoals hierboven beschreven (nen Grimbergen mag ook). En couscous bij stoofvlees?! Man, man, man… frietjes is de enige enkele geschikte keuze uiteraard! 🙂 En een steak? Die moet ook goed uitgebakken zijn, met een lekker pepersaus, mmmm 🙂

  2. Héérlijk. Sta op het punt ‘m uit te serveren maar heb natuurlijk allang met m’n lepel in de pan gehangen. Gaat met rode kool en purree.

Geef een reactie op Sven Reactie annuleren