Noordzeegarnalen met tuinkruiden en groentjes

Eigenhandig gepelde garnalen.  Weer zo’n doorgegeven virusje van mijn grootmoeder.  Eens je ze zelf begint te pellen (dat moet ondertussen een jaar of 3 à 4 geleden zijn) en daarna proeft, koop je nooit meer garnalen uit een pakje.  En ik kan me zelfs niet meer herinneren wanneer ik er voor het laatst gekocht heb.  Eén kilogram verse garnalen pellen = 1 uur tijd = ongeveer 300 g gepelde garnalen als resultaat.  In september wanneer de prijzen goed te doen zijn, trekken mijn grootmoeder en ik nog steeds naar de vistrap in Oostende.  Om 9 uur ’s ochtends kopen we een paar kilo’s (5 à 6) en om 11u zitten we in Gent al te pellen voor een dagje.  Ondertussen worden er huisgemaakte garnaalkroketten gecreëerd.  Dat verslag en bijhorend recept hebt u zeker nog tegoed als het in september weer zo ver is.

Nu het volop seizoen is voor tuinbonen en de eerste erwten en prinsessenboontjes er terug zijn, was het tijd om een receptje ineen te knutselen, geïnspireerd op een recept van de website grijzegarnaal.be .  De rucola, worteltjes, dragon en dille komen ook uit de eigen tuin.  De rucola was ondertussen al doorgeschoten en stond in bloei.  En nieuwsgierig door de experimenten uit het TV-programma van ‘Hobbykok van Vlaanderen’ heb ik de bloemetjes van de rucola ook geïntegreerd in het bordje.  Lekker pittig van smaak, maar hopelijk niet giftig?  Het oogt alleszins mooi, vindt u niet?

Het sausje vinden we allebei ook top en gebruikten we al bij andere slaatjes.
Het hele recept duurt wel zijn tijd vanwege de vele componenten, maar het is de moeite waard!

 

Garnalen met tuinkruiden en groentjesIngrediënten

  • handgepelde garnalen
  • tuinbonen
  • erwten
  • prinsessenboontjes
  • jonge worteltjes
  • rucola
  • pecannoten
  • 2 tomaten
  • voor de saus: 4 eetlepels mayonaise, worchestersaus, tabasco, ciderazijn, melk, suiker, fleur de sel
  • dragon, dille, bloemetjes van rucola

 

Bereidingswijze

  1. Pel de garnalen.  (De koppen kan je bewaren in de diepvries voor lekkere sauzen, bisque of bouillon)
  2. Dop de tuinbonen.  Laat koken in gezouten water voor 3 minuten.  (Voeg eventueel bicarbonaat bij het water zodat de groene kleur bewaard blijft).
    Verfris in koud water en dop nog een tweede keer (zeker bij grotere bonen).
    Erwten ook koken in gezouten water voor 2 minuten.  Verfris in koud water.
    Idem prinsessenboontjes (die hebben uiteraard langer nodig – af en toe eens proeven).
    Idem worteltjes.  (Als ze jong zijn, hoef je ze niet te schillen)
  3. Emondeer de tomaten: ontvellen, ontpitten en in blokjes snijden.
  4. Was de rucola.
  5. Breek de pecannoten in kleinere stukken.
  6. Meng de ingrediënten voor de saus.  Kruid naar eigen smaak.
    Meng de groentjes, de noten, de garnalen en de saus.
  7. Werk af met dille, dragon en de bloemetjes van rucola.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s