Ravioli van butternut en geitenkaas met vijgen, lichte wittewijnsaus en tijmbroodkruimels

Vijgen en butternutpompoenen smeken om samen gebruikt te worden.  In combinatie met de lichte wittewijnsaus en de crunch van het brood is het smullen geblazen.  Comfort food op z’n best!  Mocht u nog geen voor- of hoofdgerecht hebben voor de feestdagen, stop met zoeken!

raviloi vijgen butternut

Ingrediënten

Voor 4 personen:

Pompoen squash ravioli

  • 1 medium butternutpompoen
  • 150 g zachte geitenkaas (type Chavroux)
  • 50 g gorgonzola of andere kaas naar eigen smaak
  • 70 g geraspte Parmezaan
  • 1 ei
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel olijfolie
  • Zout en peper
  • 400 g verse pasta (vers gemaakt, of verse lasagnevellen gekocht)

Tijmbroodkruimels

  • 4 sneden brood van 1 dag oud
  • 2 theelepels olijfolie
  • 1 eetlepel verse tijm

Lichte wittewijnsaus

  • 2 dl witte wijn
  • 2 dl Solo Crèmefine Cuisine
  • 1 eetlepel verse tijm
  • Zout en peper

Afwerking

  • 1 eetlepel verse tijm
  • Zout en peper
  • 8-12 vijgen
  • 1 eetlepel solo

 

Bereidingswijze

Pompoen squash ravioli

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Schil de pompoen en snij hem in blokjes van ongeveer 2 op 2 cm.
  3. Verdeel de blokjes op een ovenplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie en peper en zout.
  4. Rooster de pompoen gedurende 45 minuten of tot ze helemaal zacht is, en laat even afkoelen.
  5. Doe de geroosterde pompoen, de kazen, het ei en de nootmuskaat in een blender en mix tot een glad geheel. Kruid eventueel nog af met wat peper en zout.
  6. Rol de pasta uit tot lasagnevellen.
  7. Bestrooi je werkblad met een heel klein beetje bloem zodat de pasta niet blijft kleven.
  8. Leg een koffielepel van de pompoen squash in de hoek van het vel, met ongeveer 1,5 cm van elke rand. Vervolg met telkens 3 cm tussenruimte tussen de lepeltjes pompoensquash. Zo heb je straks voldoende ruimte om de beide vellen aan te drukken en door te snijden tot individuele ravioli.
  9. Bestrijk de tussenruimtes met wat water (met een penseel of jouw vinger) en leg het tweede lasagnevel precies op het eerste.
  10. Duw de twee vellen, in de tussenruimtes, mooi samen langs de vulling. Zorg dat er geen lucht in de ravioli zit.
  11. Snij met een ronde uitsteekvorm of pizzacutter (gekarteld of recht) individuele ravioli.
  12. Breng intussen een grote pot water aan de kook.

Tijmbroodkruimels en vijgen

  1. Snij de sneden brood in kubusjes van ongeveer 1 op 1cm.
  2. Verhit een pan en voeg er de olijfolie aan toe. Als de pan goed warm is, voeg je ook de broodkruimels, 1 eetlepel tijm, peper en zout toe.
  3. Blijf roeren tot de kruimels mooi goudbruin zijn en zet ze aan de kant.

Lichte wittewijnsaus

  1. Breng de witte wijn aan de kook.
  2. Doe er de room bij en laat 2 minuten inkoken.
  3. Voeg hierbij de tijm en kruid af met peper en zout.

Afwerking

  1. Kook de ravioli voor 1-2 minuten of tot ze begint te drijven.
  2. Laat de boter bruinen in de pan.
    Snij de vijgen in 6 bak ze, samen met 1 eetlepel tijm, in de gebruinde boter. Zet ook deze aan de kant.
  3. Haal de ravioli voorzichtig uit het water, laat even uitlekken, en meng ze voorzichtig onder de vijgen en bruine boter.
  4. Lepel een beetje van de overgebleven vulling op elk bord. Verdeel hierover de ravioli en vijgen. Werk af met wat wittewijnsaus en broodkruimels.

 

2 gedachtes over “Ravioli van butternut en geitenkaas met vijgen, lichte wittewijnsaus en tijmbroodkruimels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s