Citroentaartjes

Wil je een heerlijk fris en feestelijk dessertje op tafel toveren?  Dan is dit een vrij makkelijk recept.  Ik geef toe, het is niet zwangerschapproof, maar daar moet ik nu niet meer naar kijken (woehoew 😉 ), want nu onze kleine Klara een goeie twee weken geleden ons gezinnetje kwam vergezellen, mag ik weer alles eten.  En ja, da’s wel eens fijn, zeker voor een zoetekauw als ik.

FullSizeRender 4

Ingrediënten (voor 4-5 taartjes)

Kruimeldeeg (kan ook kant en klaar)

  • 250 g zachte boter
  • 125 g poedersuiker
  • 250 g bloem
  • 1 eidooier
  • snuifje zout
  • zeste van 1 citroen (optionieel)

Citroencrème

  • 175 g citroensap
  • 25 g boter
  • 50 + 35 g kristalsuiker
  • 5 eieren (2 hele + 3 eidooiers, de 3 eiwitten sparen voor de meringue)
  • 10 g puddingpoeder
  • 5 g geweekte gelatine

meringue italienne

  • 3 eiwitten (gespaard van de citroencrème)
  • 140 + 60 g kristalsuiker
  • 35 g water

 

Bereidingswijze

Kruimeldeeg

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Doe de bloem in de keukenmachine en voeg hierbij de andere ingrediënten.
  3. Kneed alles met een kneedhaak tot een mooi kruimelig deeg. Het zou kunnen dat je nog wat met de hand moet verder kneden omdat het deeg te kruimelig is.
  4. Rol het deeg uit tot 3-4 mm dikte en steek er cirkels uit die iets groter zijn de taartvormpjes zodat je de bodem helemaal met deeg kan bekleden.
  5. Beboter en bebloem de taartvormpjes en leg het deeg in de vorm.
  6. Leg in elk vormpje een stukje bakpapier op het deeg en giet de vormpjes vol met droge kikkererwten of bakparels.
  7. Bak de taartjes gedurende 20 minuten op 180°C.
  8. Laat ze even afkoelen terwijl je de citroencrème bereidt.

Citroencrème

  1. Breng het citroensap met 50 g suiker tegen het kookpunt aan en neem van het vuur.
  2. Voeg de boter toe en laat deze smelten in de vloeistof.
  3. Klop de eieren even los (zet de 3 overgebleven eiwitten in de koelkast voor de meringue) en voeg de 35 g suiker en het puddingpoeder toe.
  4. Zet het citroensap weer op het vuur en giet het eiermengsel door een zeef bij het sap.
  5. Klop alles goed tot 85°C of tot de eieren beginnen te binden.
  6. Giet de crème over in een andere kom zodat die een beetje afkoelt.
  7. Voeg 5 g geweekte en uitgeknepen gelatine toe en meng alles goed door mekaar.
  8. Giet de citroencrème op de taartbodempjes tot aan de rand van de vorm.
  9. Laat de taartjes opstijven in de koelkast voor ongeveer een uur vooraleer je ze verder afwerkt.

Meringue Italienne

  1. Doe de eiwitten in de kom van de mixer.
  2. Het water en de 140g suiker doe je in een kookpotje en verwarm je op en medium vuur.
  3. Met een suikerthermometer laat je de suikersiroop koken tot 118°C.
  4. Klop ondertussen het eiwit in een keukenrobot op tot een schuimige massa en voeg er geleidelijk de 60g suiker aan toe.
  5. Intussen klop je de eiwitten tot ze in mooie pieken blijven staan.
  6. Vanaf het moment dat de suikersiroop 118°C heeft bereikt, haal je de kom van het vuur en giet je de siroop (terwijl de mixer zacht blijft draaien) bij de eiwitten.
  7. Eens alle suiker toegevoegd is, verhoog je de draaisnelheid en klop je verder koud tot de merengue glanzend is en in mooie pieken blijft staan.
  8. Daarna doe je de merengue in een spuitzak met een leuk spuitmondje.

Afwerken

  1. Spuit het oppervlak van de taartjes helemaal vol met speels, ongelijke toefjes meringue en ga er daarna met een brandertje over zodat ze lichtjes bruin kleuren.

 

Tip

Je zal veel te veel merengue hebben, maar het is heel moeilijk om een kleinere hoeveelheid te maken.  De ongebruikte merengue kan je een paar uur houden op kamertemperatuur en in de koelkast ongeveer een dag. Als je hem de dag er voor maakt zou het kunnen dat hij een klein beetje begint te schiften.  Dan kan je hem het best even nog eens opnieuw opkloppen om weer een glanzende massa te verkrijgen.

Bron

Geïnspireerd op het recept van Roger van Damme.

BewarenBewaren

2 gedachtes over “Citroentaartjes

  1. Ziet er heerlijk uit! Proficiat met jullie dochtertje! Ik denk trouwens dat we rond dezelfde periode bevallen zijn, ik ben op 17/2 bevallen van ons 2e dochtertje 😊…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s