Klaaskoeken

In mijn ogen zijn de klaaskoeken die mijn oma langs papa’s kant maakt, de beste klaaskoeken die je kan vinden! Ik ging ooit bij haar kijken hoe ze de koeken maakte en ging daarna exact dezelfde bloem kopen als zij gebruikt. Met alle richtlijnen nog vers in mijn geheugen ging ik onmiddellijk aan de slag, en tòch kon ik ze niet evenaren.

Jaren later wou ik het opnieuw proberen, alleen was oma’s recept spoorloos verdwenen (ik moet het haar dringend nog eens vragen). Maar ik wou die dag écht klaaskoeken maken en moest het dus maar met een ander recept proberen. En toegegeven, ze smaakten heerlijk!  Dus tot ik opnieuw het recept van oma heb, doe ik het met dit recept, en ik eet ze met evenveel smaak op.

fullsizeoutput_616d

Ingrediënten

  • 2 dl melk
  • 80 g verse gist
  • 150 g boter op kamertemperatuur
  • 3 eieren + 1 om te bestrijken
  • 150 g suiker
  • 1 g zout
  • 1 g kaneel
  • 1 kg bloem

 

Bereidingswijze

  1. Los de gist op in de lauwe melk en voeg hier ongeveer 200 g bloem aan toe tot een dik papje.
  2. Doe het papje in een grote kom en bedek met een laagje bloem (ongeveer 100 g).
  3. Dek het deeg af met een propere handdoek en laat rijzen op een warme plek tot de droge bloem langs alle kanten openbarst (ongeveer 30 min.)
  4. Voeg de eieren, suiker, boter, zout en kaneel toe en meng dit goed door elkaar..
  5. Voeg daarna zoveel bloem toe als nodig om een zacht, kleverig, elastisch deeg te bekomen.  Dit is ongeveer tot 1 kg bloem, maar kan ook iets minder zijn.  De rest kan je gebruiken om straks het werkblad te bestuiven.
  6. Kneed het deeg goed tot een mooi egaal deeg.  Dit kan met de hand of met de kneedhaak van de keuken machine.
  7. Laat het deeg opnieuw rusten onder een doek. Dit keer ongeveer 1u of tot het deeg ongeveer verdubbeld is in volume.
  8. Rol met een deegrol het deeg tot ongeveer 2 cm dikte en steek er figuurtjes uit.
  9. Leg de koeken op bakpapier, met voldoende afstand van elkaar zodat ze ruimte hebben om nog een uur te rijzen.
  10. Verwarm intussen de oven voor op 225°C.
  11. Bestrijk de koeken met het losgeklopt ei waar je een klein scheutje water aan toevoegt.
  12. Bak de koeken gedurende 10-15 minuten in de voorverwarmde oven.  Het aantal minuten is afhankelijk van de grootte van de koeken en de oven.  Begin de eerste keer dus met niet al te veel minuten en hou het bakproces een beetje in het oog.

 

Tip

Gebruik een zilverkleurige bakplaat.  Een zwarte bakplaat zorgt voor een heel donkere bodem van de koeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s