Marshmallows

Dit is voor mij echt nostalgie!  Op schoolreis gaan met een beetje zakgeld waarmee je die dag iets mocht kopen, en dan steevast kiezen voor een verleidelijk grote snoep.  Gewoon omdat het er aantrekkelijk en groot uitzag, want toegegeven, die gigantisch grote lolly’s zijn prachtig om naar te kijken, maar echt lékker zijn ze toch niet.  Je kan ze ook onmogelijk in één keer opeten, waardoor je de rest van de schoolreis met een mega kleverige lolly in je rugzak of jaszak moest rondlopen…  En hadden ze geen reuzenlolly’s, of was je ze even beu gegeten, dan kon je nog altijd kiezen voor een snoepbrochette (liefst zo eentje van een meter lang) met ‘moussekes’, marshmallows.  Niet bepaald met veel smaak, soms zelfs wat uitgedroogd, en na 3 snoepjes was je die ook al beu, mààr het was groot én je kon niet aan de verleiding weerstaan.

Wel, laat ons dat nog even over doen…  maar dan wél met lekker snoep 😉

Marshmallows zijn verassend simpel om te maken.  Deze hebben wél smaak, zijn niet uitgedroogd, en je kan ze een leuk kleurtje geven. Ik ben er zeker van dat ze veel meer in de smaak zullen vallen dan de variant uit de snoepwinkel of supermarkt.

fullsizeoutput_5191

Ingrediënten

Van deze hoeveelheid maak je ongeveer 120-150 marshmallows (of een ovenschaal van +/- 40 cm x 30 cm).

 • rode vloeibare voedingskleurstof
 • gele vloeibare voedingskleurstof
 • 30 ml ‘rode’ smaakstof (wij gebruiken fraise du bois likeur)
 • 30 ml ‘gele’ smaakstof (wij gebruiken bananenlikeur)
 • 2x 3 eiwitten
 • 2x 500 g fijne kristalsuiker
 • 2x 50 g glucose (te verkrijgen bij bv Aveve)
 • 2x 40 g blaadjes gelatine
 • 2x 250 ml water
 • 75 g bloemsuiker
 • 75 g maïszetmeel
 • 75 g kokospoeder (optioneel)

 

Bereidingswijze

Gebruik voor het gele deel van de marshmallows telkens slechts de helft van de met ‘2x’-aangeduide ingrediënten.

 1. Meng 1/3 van het maïszetmeel, 1/3 van de bloemsuiker (en optioneel 1/3 van de kokos) en leg een laagje in een bakvorm.  Met een zeefje gaat dit het gemakkelijkst omdat je het op die manier het mooist kan verdelen.
  De rest van het mengsel zet je aan de kant voor de afwerking.
 2. Week de gelatine.
 3. Kook de suiker met de glucose en het water tot 127°C.  Het is heel belangrijk dat je hier een suikerthermometer voor gebruikt want de temperatuur moet echt juist zijn.  Het duurt ook een hele tijd vooraleer je de juiste temperatuur bereikt.  Tussen 105°C en 110°C gaat het meestal heel langzaam.
 4. Klop intussen de eiwitten stijf en giet de hete siroop straalgewijs op de eiwitten terwijl je verder klopt. (Een keukenmachine is hiervoor handig omdat je met hete suiker werkt.  Met de handmixer kan ook, maar wees dan zeker dat je de pas met suikersiroop goed onder controle hebt.)
 5. Voeg de gelatine toe aan het warme suiker-eierenmengsel terwijl je de blijft mengen.
 6. Voeg de smaak- en kleurstoffen naar keuze toe.
 7. Meng 1/3 van het maïszetmeel, 1/3 van de bloemsuiker (en optioneel 1/3 van de kokos) en leg een laagje in een bakvorm.
 8. Stort het marshmallow mengsel in de bakvorm en laat deze afkoelen.
 9. Herhaal het hele proces voor het roze deel van de marshmallows met de andere helft van de met ‘2x’-aangeduide ingrediënten.
 10. Als de marshmallows volledig zijn afgekoeld kan je ze met een mes dat je eventueel wat inwrijft met een beetje olie (zodat je geen randen stuk trekt) snijden in stukken van ongeveer 3cm op 3cm.
 11. Bepoeder alle kanten bepoederen met het bloemsuikermengsel.

 

Tips

 • Laat het mengsel niet te veel opstijven vooraleer je het uitsmeert in de bakplaat, of gebruik slechts 30g ipv 40g gelatine.
 • In de diepvries kunnen marshmallows een hele tijd bewaard worden.  Altijd handig om een voorraad in huis te hebben voor als er bezoek komt.  Je moet ze enkel even op temperatuur laten komen.
 • Met de smaak en de kleur kan je uiteraard je eigen ding doen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s