Taart met rode vruchten en pistache

Tuur kwam gisteren thuis met de mededeling: ‘Nog 1 keer slapen en het is zomer’.  Ik moest even denken, want in mijn beleving bereikte de zomer afgelopen dagen al een aantal grensverleggende hoogtepunten, waar zelfs een hittebestendig wezen als ik niet altijd goed tegen kon.  Maar goed, 21 juni was nog niet aangebroken, dus officieel zaten we nog in de lente…

Vandaag dus niet meer, de zomer is ook op de kalender van start gegaan.  En op deze eerste zomer wil ik heel graag mijn favoriete recept van vorige zomer met jullie delen.  Zo goed als iedereen die op bezoek kwam, kreeg deze taart voorgeschoteld.  Niet alleen omdat ik ze overheerlijk vind en ze telkens weer enorm in de smaak viel bij de bezoekers, maar ik wilde ze ook helemaal perfect krijgen.
Het heeft me een heel aantal baksessies gekost om de ganache te krijgen zoals ik ze wou, maar tegen het einde van vorige zomer had ik het helemaal onder de knie.

Ik hoop dat deze taart bij velen van jullie ook op de desserttafel komt deze zomer, want ze is het méér dan waard!

fullsizeoutput_4e87

Ingredienten

Voor 8-12 personen

Voor het zanddeeg

  • 240 g patisseriebloem
  • 150 g boter
  • 90 g suiker
  • 30 g amandelpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eigeel
  • 1 snuifje zout

Voor de vulling

  • 200 g diepgevroren rood fruit
  • 60 g amandelpoeder
  • 60 g pistachepoeder (gemalen pistachenoten)
  • 2 eieren
  • 100 g suiker
  • 200 ml room

Voor de ganache

  • 150 g witte chocolade
  • 30 g pistachepasta (Aveve of een gespecialiseerde bakwinkel.  Online kan je dit zeker ook vinden.)
  • 50 g room
  • 200 g vers rood fruit
  • 1 eetlepel gehakte pistachenoten

 

Bereidingswijze

Het zanddeeg

  1. Meng de bloem, amandelpoeder, suiker, vanillesuiker en het zout.
  2. Voeg er de boter in blokjes bij en meng met de kneedhaak tot je een zanderige structuur krijgt.
  3. Voeg er het eigeel aan toe en laat stevig kneden gedurende enkele minuten tot een homogene massa.
  4. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.

De taart

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier tot op een dikte van ongeveer 4 à 5 mm.
  3. Beboter (en bebloem) een ronde bakvorm en leg het deeg zorgvuldig in de vorm.  Druk aan tot in de hoekjes en prik met een vork in het deeg.
  4. Zet terug in de koelkast terwijl je de garnituur bereidt.
  5. Klop de eieren en de suiker.
  6. Voeg er het amandelpoeder, pistachepoeder en de room aan toe.
  7. Leg het diepgevroren fruit op de bodem van je taart en bedek met de amandelcrème.
  8. Bak gedurende 30min op 180°C en laat daarna volledig afkoelen.

De ganache

  1. Smelt de witte chocolade met de room au bain-marie.  Meng alles krachtig met een spatel tot een glad geheel.
  2. Voeg dan de pistachepasta toe en blijf voorzichtig roeren om een gladde, glanzende ganache te krijgen.
  3. Giet de ganache in een spuitzak en laat een aantal uren opstijven om als afwerking op de taart te spuiten.

Afwerking

  1. Voor je de ganache goed kan spuiten laat je hem eventjes bekomen op kamertemperatuur voor ongeveer 30 min – 1u.
  2. Spuit evenwijdige lijnen ganache op de taart met een tussenruimte van ongeveer 1 cm.
  3. Vul de open ruimtes met het vers fruit en werk af met de gehakte pistachenoten.

 

Bron

Dit recept is gebaseerd op de prachtige taart van Amuses bouche.

Advertenties

Een gedachte over “Taart met rode vruchten en pistache

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s