Koffiemacarons

Iedereen heeft zo wel zijn lievelingssmaak als het op macarons aankomt.  En als ik ze maak, kan ik het nooit laten om ze in verschillende smaken te maken.  Ik heb ook steeds een héél goede reden om er te maken, wees gerust 😉

Deze keer vielen de mannen in de familie in de prijzen.  Met vaderdag voor de deur heb ik me volledig laten gaan om ze een mooi gevuld doosje macarons cadeau te doen.

Deze koffiemacarons zijn de absolute favoriet van mijn zus Mira.  De sesamzaadjes hebben op het eerste zicht geen verband met de koffie, maar passen wonderwel heel goed van smaak.

fullsizeoutput_4d37

 

Ingrediënten

Van deze hoeveelheid maak je ongeveer 35 macarons.

Voor de koekjes

  • 120 g amandelpoeder
  • 240 g bloemsuiker
  • 3 eiwitten
  • 50 g kristalsuiker
  • 10 g oploskoffie
  • sesamzaadjes

Voor de ganache

  • 2 dl room
  • 10 g oploskoffie
  • 250 g witte chocolade

 

Bereidingswijze

Voor de koekjes

  1. Verwarm de oven voor op 150°C.
  2. Meng de poedersuiker, het amandelmeel en zeef het mengsel.  De grofste stukjes amandel zullen in de zeef achterblijven.  Deze mogen weg.  Als je zeef te fijn is, is het aangeraden het mengsel nog even te mixen met de staafmixer vooraleer je het door de zeef doet.
  3. Klop met de keukenmachine de eiwitten stijf en klop er de kristalsuiker door.  Voeg daarna de oploskoffie toe.
  4. Let er op dat je de eiwitten niet té stijf klopt anders krijg je geen mooi gladde macaron, maar blijft er een topje van het spuiten recht staan.
  5. Voeg het amandelmengsel toe aan de eiwitten en meng.
  6. Bekleed een bakplaat (een zwarte ovenplaat werkt veel beter dan een zilverkleurige) met bakpapier of een bakmat.  Dit kan ook een bakmat voor macarons zijn (met voorgetekende cirkels).
  7. Doe het beslag in een spuitzak en spuit kleine rondjes van ongeveer 3 cm doorsnede op de bakmat of bakpapier.  Tik met de bakplaat op het keukenblad om eventuele luchtbelletjes weg te werken.
  8. Bestrooi de macarons met wat sesamzaadjes.
  9. Bak de macarons 15-16 min in een oven van 150°C.  Als je oven niet 100% gelijk bakt is het aan te raden in de helft de bakplaat eens om te draaien.
  10. Laat de macarons even afkoelen voor je ze van het papier haalt.  De onderkant zou een mooi egale spiegel moeten zijn.

Voor de ganache

  1. Schenk de room in een sauspan, voeg de oploskoffie toe en breng het geheel op een laag vuur aan de kook.
  2. Hak de witte chocolade in fijne stukjes en doe in een kom.
  3. Schenk de helft van de warme slagroom over de gehakte chocolade en laat de chocolade smelten.  Meng alles voorzichtig en voeg daarna de rest van de slagroom toe.
  4. Blijf voorzichtig roeren om een glanzende ganache te krijgen.
  5. Doe de ganache in een spuitzak en laat op kamertemperatuur opstijven.  Wil je de ganache langer bewaren, leg deze dan in de koelkast, maar laat hem, voor het spuiten, terug even op kamertemperatuur komen.

 

Afwerken

  1. Spuit op de helft van de koekjes en bolletje van zo’n 2 cm diameter en leg er een ander koekje op.
  2. Duw lichtjes tot de ganache de rand raakt en er een halve cm ganache zichtbaar is.

 

Tips

  1. De koekjes, zonder vulling, kan je 3 maand bewaren in een goed afgesloten doos in de diepvries.  Op die manier kan je al op voorhand een groot werk doen door alle koekjes te bakken en moet je op de dag van het feest (of de dag ervoor) enkel nog de koekjes vullen.
  2. Als de koekjes al gevuld zijn, kan je zo nog een 5-7 dagen in de koelkast bewaren.
  3. De koekjes zijn iets lekkerder als je ze de dag op voorhand al vult.  Dan vormen de koekjes en de ganache een beter geheel.

 

Bronnen

  • Het grote kleine hapjes boek van Benoit Molin (Veltman Uitgevers)
  • Macaron van Christophe Felder (Veltman Uitgevers)
Advertenties

6 gedachtes over “Koffiemacarons

    1. Dat lijkt inderdaad zo, en net daarom zijn ze zo leuk om te maken! Het is veel minder moeilijk dan je zou denken. Probeer het maar eens, je zal verkocht zijn 😉

  1. Gisteren gemaakt en er vandaag heerlijk van gesmuld! Bedankt voor het zalig recept! Mijn ganache werd wel niet stijf, moet ik de room langer laten koken? Of er boter bij doen?

    1. Ik heb ook soms last van datzelfde probleem 😉 iets minder room gebruiken helpt wel, boter heb ik er nog nooit bij gedaan. Het is wel zo dat de ganache, eens ze tussen de koekjes zit, in de koelkast weer wat opstijft en dat het dan een heel mooi geheel gaat vormen met de koekjes en minder de laagjes (koekje-ganache-koekje) .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s