Tartelette met bosbessen

Het begin van het bessenseizoen is voor mij steeds reden tot een vreugdesprongetje.  Een handvol bessen zorgt onmiddellijk voor zomer op je bord!  Het brengt kleur in je ontbijt en maakt het decoreren van je taart super makkelijk.

Toen ik met Tuur naar de supermarkt ging omdat de bosbessen in reclame waren, moet hij ongetwijfeld hetzelfde sprongetje gevoeld hebben.  Toen ik hem liet kiezen welke portie bessen hij in zijn winkelkarretje wou leggen koos hij zonder aarzelen voor de grootste porties van 500g.

De mevrouw die zijn keuze vanop een klein afstandje mee volgde was duidelijk gecharmeerd.  Zeker omdat hij zijn potten vol bessen met plezier met haar wou delen.  Toen ze zei dat het super lief was maar dat hij zijn besjes zelf mocht houden, haalde hij gewoon voor haar een nieuwe pot.  Want besjes moest en zou ze eten 😉 .  Na een prachtige conversatie tussen Tuur en de mevrouw, en enkele complimenten over onze supervriendelijke zoon, snelden we naar de kassa om aan onze taartjes te kunnen beginnen.

fullsizeoutput_4a8a

Ingrediënten 

Van deze ingrediënten maak je 8 kleine taartjes (Ø 12cm).

Bodems

  • 240 g bloem
  • 150 g boter
  • 90 g suiker
  • 30 g amandelpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eigeel
  • 1 snuifje zout

Vulling

  • 8 el lemon curd
  • 900 g bosbessen
  • 130 g kristalsuiker
  • 60 g boter
  • 2 el citroensap

 

Bereiding

Bodem

  1. Meng de bloem, amandelpoeder, suiker, vanillesuiker en het zout.  Voeg er de boter in blokjes bij en meng met de kneedhaak tot je een zanderige structuur krijgt.  Voeg er het eigeel aan toe en laat stevig kneden gedurende enkele minuten tot een homogene massa.  Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Beboter (en bebloem) de kleine bakvormpjes.
  4. Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier tot op een dikte van ongeveer 3 mm en steek cirkels uit die groot genoeg zijn om de kleine vormpjes te bedekken en leg het deeg zorgvuldig in de vorm.  Druk aan tot in de hoekjes en ga met de deegrol over de rand om het overtollige deeg te verwijderen.  Prik met een vork in het deeg leg een bakpapiertje op het deeg en vul de vormpjes met droge kikkererwten of droge rijst.  Bak de vormpjes blind tot de rand goudbruin is (+/- 25 min.), verwijder daarna de kikkererwten en bak nog even verder voor zo’n 5-10 min. tot ook de bodem begint te kleuren.
  5. Laat volledig afkoelen en ontvorm ze voor het opvullen.

Vulling

  1. Verwarm de helft van de bosbessen met de suiker en laat dit sudderen tot de bosbessen open barsten en plet de bessen tot een soort confituur.
  2. Zet het vuur lager.
  3. Voeg de rest van de bosbessen toe, samen met de boter en het citroensap.
  4. Doe in elke bodem een lepel lemon curd.
  5. Verdeel de bosbessen over de taartjes en laat ze afkoelen.
  6. Je kan de taartjes nog decoreren met wat bloemsuiker en eventueel een schijfje citroen, wat lemon curd en pistache nootjes.

 

Bron

De lekkere bodems die ik heel vaak gebruik, haalde ik van Amuses Bouche en voor de vulling baseerde ik me op een recept van Spache de spatula.

Advertenties

5 gedachtes over “Tartelette met bosbessen

  1. Wauw, supermooi! Hier ook grote fan van besjes. De voorbije weken bakte ik al bananenbrood met bessen, en scones met bessen en rozemarijn (topcombo, echt!). Ik kocht er ook al om zo van te snoepen, of om bij de granola te doen. Doet me ook weer denken aan onze vakantie in Frankrijk van twee jaar geleden, toen we kilo’s besjes kochten voor geen geld 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s