Basisrecept suikerkoekjes

Je hebt zo van die recepten die onmiddellijk een standaard worden in je keuken.  Toen ik dit recept ontdekte wist ik dat het zo’n recept zou zijn!  De koekjes zijn eenvoudig om te maken, hebben een heerlijke krokante buitenkant en zijn helemaal niet droog (ook al is het een droog koekje 😉 ).  Kortom, het perfecte koekje voor bij de koffie.

Tuur beweert dat dit zijn lievelingskoekjes zijn.  Telkens als ik ze maak haalt hij het trapje uit de gang om samen met mij de keuken onveilig te maken.  Hij vindt het super om te mogen helpen en de balletjes deeg door de suiker te rollen om ze daarna plat te drukken met een vork.  En o wee als ook Anna een krukje neemt en zegt: ‘Ik ook balletjes maken, mama!’ 😉

fullsizeoutput_4c3b

Ingrediënten

Van dit recept maak je gemiddeld 30-40 koekjes

  • 225 gram boter
  • 150 gram witte basterdsuiker + extra voor de afwerking
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 280 gram bloem
  • snufje zout

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190°C
  2. Klop boter, suiker en vanillesuiker romig tot de boter wit ziet en de suiker zo veel mogelijk is opgelost.
  3. Voeg de eierdooier toe en meng tot hij volledig is opgenomen in het deeg.
  4. Voeg het zout toe en geleidelijk aan ook de bloem en meng tot een stevig deeg.
  5. Laat het deeg minimaal een uur rusten voordat je er mee verder gaat.
  6. Maak balletjes van ongeveer 2 cm doorsnede en rol deze door de suiker.
  7. Leg ze met voldoende afstand op een ovenplaat met bakpapier en druk ze een beetje plat.  Als je streepjes wil, kan je ze met een vork plat drukken, maar het kan zeker ook met de hand, een cookie stamp, of gelijk welk ander materiaal met of zonder textuur.
  8. Bak de koekjes ongeveer 12-15 min.  De baktijd verschilt van oven, maar is ook afhankelijk van de vorm/dikte van de koekjes.
  9. Hou het bakken, zeker de eerste keer, een beetje in het oog.  De koekjes zijn klaar als de randjes goudbruin worden.
  10. Laat de koekjes nog even afkoelen op het bakpapier vooraleer je ze verder laat afkoelen op een rooster.  Ze zijn nog heel zacht en moeten eerst wat opstijven voor je ze verlegt, anders breken ze.

 

Tips

  • Je kan deze koekjes een tijdje (ongebakken) bewaren in de diepvries.  Ik maak al mijn bolletjes, rol ze al door de suiker en vries ze zo in.  Dan heb je in een mum van tijd versgebakken koekjes voor je onverwacht bezoek.
  • Als je wilt dat je koekjes hun vorm (zoveel mogelijk) behouden, zorg dan dat je de koekjes goed koelt voordat je ze bakt.
  • De kleur van je ovenplaat kan een heel groot verschil maken in de baktijd van de koekjes.  Bij een zwarte ovenplaat zal de onderkant sneller bruin zijn dan bij een zilverkleurige.  Voor macarons heel interessant, maar voor deze koekjes verkies ik een zilverkleurige.

 

Bron

Dit instant favoriete recept haalde ik van de mooie blog Laura’s bakery.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s