Lemon curd

Ik ben helemaal fan van zelfgemaakte bedankjes en geschenkjes.  Als ik geen pralines van Chocolaterie Hannes Dheedene meeneem dan kies ik steevast voor iets zelfgemaakt: koekjes, een suikerbrood, macarons, een potje confituur, advocaat, …  Er is niets leukers om te geven dan een heerlijk zelfgemaakte lekkernij.

Deze lemon curd past perfect in het rijtje, want naast eigen gebruik is het super leuk om weg te geven.

Van dit recept maakte ik 4 potjes van 200 ml.  Je kan de lemon curd puur gebruiken, als basis in een taartje, als topping op een pavlova of als decoratie op een citroen plattekaastaart.  Maar ook gemengd met mascarpone of yoghurt is het héérlijk.

fullsizeoutput_4a8c

Ingrediënten

  • 6 biocitroenen
  • 120 g boter
  • 450 g suiker
  • 4 eieren

 

Bereidingswijze

Begin met het steriliseren van je bokaaltjes.

  1. Rasp de citroenen met een fijne rasp.  Zorg ervoor dat je enkel het geel van de schil raspt, het witte kan zorgen voor een heel bittere smaak.
  2. Pers de citroenen uit.  Je zou zo’n 240-270 ml sap moeten hebben.
  3. Doe de zeste van de citroenen en het sap in een sauspan.
  4. Voeg de suiker en de boter toe en zet de pan op het vuur tot de boter en de suiker volledig in het citroensap zijn gesmolten.
  5. Breek de eieren en klop ze los in een kom met stevig basis zodat je de kom bij het kloppen niet omver gooit.
  6. Giet het citroenmengsel geleidelijk bij de eieren en blijf kloppen.
  7. Als het mengsel volledig door de eieren is opgenomen giet je de curd terug in de sauspan en zet je deze terug op het vuur.
  8. Breng de lemon curd aan de kook en blijf goed kloppen.  Om zeker te zijn dat je alle plekje in de pan bereikt met je klopper, klop je het best in achtjes.  Dit vraagt een beetje oefening, maar als het niet lukt kan je ook je pan met je ene hand weg en weer draaien op het vuur terwijl je met je andere hand blijft kloppen.
  9. Eens de curd kookt laat je hem nog even verder borrelen tot de gewenste dikte (mayonaise dikte).  Let er wel op dat je blijft kloppen zodat het niet aanbrandt.
  10. Vul je bokaaltjes met de lemon curd en sluit ze goed af.
  11. Laat ze eerst afkoelen op kamertemperatuur.  Van zodra de curd voldoende is afgekoeld bewaar je de bokaaltjes in de koelkast.  Hier kan je ze ongeveer 3 maanden bewaren.

 

Bron

Ik haalde dit basisrecept van weckenonline.eu

Advertenties

5 gedachtes over “Lemon curd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s