Plattekaastaart met citroen

Mijn eerste ‘bakherinnering’ gaat terug tot in 1993: het doopfeest van ons zusje, Lize, het eerste grote familiefeest waar ik nog echt herinneringen aan heb.  De voorbereidingen waren al eventjes aan de gang.  Ik schreef een superschattige tekst vol fouten (ik kon eigenlijk nog niet echt schrijven) op de gevel van ons huis om iedereen te verwelkomen en mijn liefde voor dat kleine meisje uit te schreeuwen, mama was druk in de weer om het volledige koud buffet te verzorgen, en een feest zou geen feest zijn zonder dessertbuffet, dus daarvoor werd iedereen ingeschakeld.

Met een bakker als opa langs de ene kant en een oma langs de andere kant die naar mijn gevoel nog nooit naar de bakker is geweest, kan dat uiteraard niet missen!  Maar ook wij mochten voor de eerste keer helpen voor het maken van een kaastaart.  Onze opdracht: speculaasje verkruimelen, mengen met boter en in de vorm aandrukken.

We zijn nu 24 jaar later, en de kaastaart staat nog steeds op de menukaart: als frisse zomerse taart, of in kleine glaasjes op een buffet, het is allemaal mogelijk en het slaat steeds aan!

fullsizeoutput_4a95

Ingrediënten

Bodem

 • 250 g speculaas
 • 70 g boter

Kaasvulling

 • 500 g platte kaas
 • 250 ml room
 • 10 g gelatine (6 blaadjes)
 • 125 gr suiker
 • 4 pakjes vanillesuiker
 • 250 ml citroensap

Afwerking

 

Bereidingswijze

 1. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier, zo kan je de taart achteraf makkelijk van de vorm verwijderen.  Dit kan je gemakkelijk doen door een groot vel op de bodem te leggen vooraleer je de ring er rond doet.  Wanneer je de ring dan sluit spant het papier zich mooi over de bodem.
 2. Smelt de boter en verkruimel de koekjes.  Dit kan met een keukenmachine of door de koekjes in een gesloten zakje toe doen en ze met de deegrol fijn te rollen.
 3. Meng de gesmolten boter door de koekjes en doe het mengsel op de bodem van de springvorm.
 4. Druk de bodem goed aan en laat even opstijven in de koelkast.
 5. Week de gelatine in koud water.
 6. Verwarm het citroensap met de suiker tot net aan het kookpunt.
 7. Klop intussen de room stijf (klop niet te lang, anders wordt het boter).  De room moet ongeveer de structuur van dikke yoghurt hebben.  Roer de room door de plattekaas.
 8. Doe 2 scheppen van het plattekaasmengsel bij het warme citroensap vooraleer je de gelatine oplost.
 9. Knijp het water uit de gelatine en los alles op in het citroensapmengsel.
 10. Meng het sap door het plattekaasmengsel.
 11. Giet de plattekaas voorzichtig op de bodem in de springvorm.
 12. Laat de taart minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

 

Afwerking

Bij de afwerking kan je uiteraard variëren.  Het is zelfs niet echt nodig om er een topping op te doen, maar wel altijd fijn.

Als decoratie gebruikte ik meringues en lemon curd.

 

Tip

Los gelatine nooit op in een té hete massa.  Voeg steeds eerst wat koude massa bij om de temperatuur wat te laten zakken.

 

Bron

Ik heb het handgeschreven recept opgevist uit een lade van mama, maar voor zover ik weet komt het van mijn oma.

Advertenties

10 gedachtes over “Plattekaastaart met citroen

 1. Gemaakt! Ik en mijn proefkonijnen vonden ze wel iets té zuur en ze moest toch langer dan twee uur opstijven. De bodem was heel lekker. Ik probeer het opnieuw met minder citroensap.

  1. Leuk dat je ze uitgeprobeerd hebt! Ik doe soms de helft citroen-, de helft sinaasappelsap. Dat maakt de taart onmiddellijk wat minder zuur. Je kan het sap ook vervangen door gelijk welk ander fruit of fruitsap. En wat het opstijven betreft kan het zeker zijn dat je ze iets langer moet laten opstijven. Dit hangt een beetje af van hoe koud je koelkast staat. Meestal maak ik ze de dag er voor. Dan ben ik de dag zelf op mijn gemak en ben ik zeker dat ze stijf genoeg is 😉

 2. Op Pasen smulden we van deze kaastaart. Het viel in de smaak bij iedereen aan tafel: fris, luchtig en vol smaak. We werkten het af met je lemon curd. Bedankt voor de inspiratie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s