Basisrecept voor meringues

Een echt dessert kan je dit niet noemen, maar meringues zien er feestelijk uit en zijn héél lekker!  Ik zet ze vaak als extraatje op tafel: als snoepje bij de koffie of om het dessertbuffet een extra feestelijke toets te geven.   Je kan ze maken in alle kleuren, vormen en formaten, en je kan ze dus ook als decoratie op een taart gebruiken of om koekjes of macarons te versieren.

Het zijn échte snoepjes.  Onze kindjes kunnen er maar moeilijk afblijven maar ook volwassenen zijn er verzot op.

fullsizeoutput_4a53

Ingrediënten

Van deze hoeveelheid maak je tussen de 50 en 100 meringues, afhankelijk van de grootte.

  • 4 eiwitten
  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 gram poedersuiker (gezeefd)
  • 10 gram maïzena
  • eventueel voedingskleurstof

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 100°C.
  2. Klop de eiwitten met de kristalsuiker tot het wit stijf in pieken blijft staan en mooi glanst.
  3. Zeef de poedersuiker en maïzena en spatel dit onder de eiwitten.
  4. Bekleed een ovenschaal met bakpapier.
  5. Doe de eiwitten in een spuitzak (met of zonder spuitmond) en spuit er meringues op.  Ik maak meestal meringues van 2cm doorsnede.  Als ik ze als decoratie gebruik, maak ik ze kleiner, maar ze kunnen uiteraard ook groter.
  6. Bak/droog de meringues minimum 1uur in de voorverwarmde oven.  De droogtijd is afhankelijk van de grootte van de meringues.
  • Wil je gekleurde meringues, dan kan je voedingskleurstof toevoegen aan het ei.  Gebruik hiervoor poeder zodat je de samenstelling niet te veel veranderd.  Anders zouden ze kunnen mislukken.
  • Als je graag gestreepte meringues wil (de volledige basis is dan wit, enkel de buitenkant heeft op sommige plaatsen kleur), kan je in je spuitzak strepen voedingskleurstof schilderen of sprenkelen vooraleer je er de eiwitten aan toevoegt.  Dit zorgt voor een heel vrolijk effect!

 

Tip

Je kan de meringues op een droge plaats ongeveer 1 week bewaren.  Als ze te vochtig staan worden ze zacht en kleverig.

 

Bron

Ik gebruik altijd het basisrecept van Laura’s Bakery.

Advertenties

3 gedachtes over “Basisrecept voor meringues

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s