Macarons met chocolade

En toen was het Pasen en dacht ik, ik eet eens een chocolade ei.  En meteen bekroop me een klein schuldgevoel…  Ik had eigenlijk helemaal geen nood aan die suikers en het smaakte me ook niet echt.

Maar er zijn nu eenmaal heel wat dessertjes en koekjes die niet zonder suiker te maken zijn.  En o ja, ook deze zal ik weer met plezier verorberen 😉

Macarons zijn één van de lekkerste dingen op aarde!  Ze bestaan in allerlei smaken en kleuren en zijn gewoon prachtig op elk buffet en voor elke gelegenheid.  Ze zijn indrukwekkend om te presenteren en niet zo heel moeilijk om te maken.  Ideaal dus om met jullie te delen!

Ik ben er zeker van dat dit (en de macarons die nog zullen volgen) bij veel van jullie binnenkort op de koffietafel zal liggen!  En wat zal je je gastvrouw gelukkig maken wanneer je bij het volgende bezoek een heerlijk doosje zelfgemaakte macarons kan afgeven 😉

fullsizeoutput_49f8

Ingrediënten

Van deze hoeveelheid maak je ongeveer 35 macarons.

Voor de koekjes

  • 120 g amandelpoeder
  • 240 g bloemsuiker
  • 3 eiwitten
  • 50 g kristalsuiker
  • 20 g cacaopoeder

Voor de ganache

  • 2 dl room
  • 15 g kristalsuiker
  • 250 g pure chocolade
  • 40 g zachte boter

 

Bereidingswijze

Voor de koekjes

  1. Verwarm de oven voor op 150°C.
  2. Meng de poedersuiker, het amandelmeel en de cacao en zeef het mengsel.  De grofste stukjes amandel zullen in de zeef achterblijven.  Deze mogen weg.  Als je zeef te fijn is, is het aangeraden het mengsel nog even te mixen met de staafmixer vooraleer je het door de zeef doet.
  3. Klop met de keukenmachine de eiwitten stijf en klop er de kristalsuiker door.
  4. Voeg het amandelmengsel toe aan de eiwitten en meng.
  5. Bekleed een bakplaat (een zwarte ovenplaat werkt veel beter dan een zilverkleurige) met bakpapier of een bakmat.  Dit kan ook een bakmat voor macarons zijn (met voorgetekende cirkels).
  6. Doe het beslag in een spuitzak en spuit kleine rondjes van ongeveer 3 cm doorsnede op de bakmat of bakpapier.  Tik met de bakplaat op het keukenblad om eventuele luchtbelletjes weg te werken.
  7. Bak de macarons 15-16 min in een oven van 150°C.  Als je oven niet 100% gelijk bakt is het aan te raden in de helft de bakplaat eens om te draaien.
  8. Laat de macarons even afkoelen voor je ze van het papier haalt.  De onderkant zou een mooi egale spiegel moeten zijn.

Voor de ganache

  1. Schenk de room in een sauspan, voeg de kristalsuiker toe en breng het geheel op een laag vuur aan de kook.
  2. Hak de pure chocolade in fijne stukjes en doe in een kom.
  3. Schenk de helft van de warme slagroom over de gehakte chocolade en laat de chocolade smelten.  Meng alles voorzichtig en voeg daarna de rest van de slagroom toe.
  4. Blijf voorzichtig roeren om een glanzende ganache te krijgen.
  5. Voeg de blokjes boeter toe en roer die erdoor om de ganache gladder te maken.  De boter zorgt ook voor een mooie glans.
  6. Doe de ganache in een spuitzak en laat op kamertemperatuur opstijven.  Wil je de ganache langer bewaren, leg deze dan in de koelkast, maar laat hem, voor het spuiten, terug even op kamertemperatuur komen.

Afwerken

Spuit op de helft van de koekjes en bolletje van zo’n 2 cm diameter en leg er een ander koekje op.  Duw lichtjes tot de ganache de rand raakt en er een halve cm ganache zichtbaar is.

 

Tip

  • De koekjes, zonder vulling, kan je 3 maand bewaren in een goed afgesloten doos in de diepvries.  Op die manier kan je al op voorhand een groot werk doen door alle koekjes te bakken en moet je op de dag van het feest (of de dag ervoor) enkel nog de koekjes vullen.
  • Als de koekjes al gevuld zijn, kan je zo nog een 5-7 dagen in de koelkast bewaren.

 

Bronnen

  • Het grote kleine hapjes boek van Benoit Molin (Veltman Uitgevers)
  • Macaron van Christophe Felder (Veltman Uitgevers)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s