Suikervrije panna cotta met vanille en kokos, mangogelei en aardbeienmousse

Ik had me voorbereid op een hele reeks aan afkickverschijnselen, nu, na 2 weken kan ik er met moeite 1 geven.  Ik had gedacht dat ik veel meer effect zou voelen, maar dat valt op dit moment allemaal heel erg mee.   Het kost me ook geen enkele moeite om suikervrij te eten.  Het minder-zoete ben je snel gewoon, meer zelfs, alle niet-zoete dingen smaken nu precies een pak zoeter.  Het is wel een echte eyeopener!  Er wordt echt overàl suiker in gedaan!  En net de zoektocht naar echt suikervrije producten en recepten maakt het bakken nog leuker!

Elke maand nodigen we een bevriend koppel uit op een weekdag.  Kinderen in bed, lekker eten en een gezellige babbel.  Meer moet dat niet zijn om de batterijen op te laden!  Deze maand waren Jan en Joke te gast.  We raakten recent bevriend via onze lokale Natuurpuntafdeling.  Een topkoppel met twee fantastische dochters!  Maatschappelijk geëngageerd, professioneel én in hun vrije tijd, met de nodige humor en nodige relativering.  Er moesten er zo meer rond lopen!
We serveerden een driegangenmenu waarvan elke gang opnieuw blogwaardig bleek te zijn… Even twijfelde ik of dit wel past op woensdag bakdag, maar het is een prachtig dessertje, dus het kan best!

fullsizeoutput_467f

Ingrediënten

Panna cotta

  • 500 ml kokosmelk
  • 2 vanillestokjes (kan eventueel vervangen worden door 1 tl vanille extract)
  • 12 gram blaadjesgelatine
  • 2 el geraspte kokos

Garnituur

  • 4 grote diepgevroren aardbeien
  • 1 el geraspte kokos
  • 12-18 mangoblokjes
  • gehakte pistachenootjes of fijngesneden munt voor wat extra kleur

Aardbeienmousse

  • 120 g aardbeien
  • 200 g room
  • 6 g gelatine blaadjes

mango gelei

  • 100g verse mango in kleine blokjes
  • 100g mango puree (dit kan met diepvriesmango die je aan de kook brengt en daarna pureert)
  • 6 g blaadjes gelatine
  • 2 el water

mangocoulis

  • 100g mangopuree
  • 2 el water
  • klein scheutje limoensap

 

Bereidingswijze

Panna cotta

  1. Verwarm de kokosmelk met de geraspte kokos in een steelpannetje op laag vuur.
  2. Schraap met een mesje het merg uit de vanillepeulen en voeg het merg én de peul toe aan de kokosmelk.
  3. Breng dit mengsel zachtjes aan de kook.
  4. Week ondertussen de gelatineblaadjes zo’n 5 minuten in koud water.
  5. Neem de kokosmelk van het vuur, haal de peulen uit de melk en laat iets afkoelen.
  6. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze toe aan het kokosmengsel.
  7. Los de gelatine al roerend op.
  8. Zet de glaasjes in een schaaltje een beetje schuin zodat de panna cotta ‘asymmetrisch’ kan opstijven.
  9. Giet een laagje in de glaasjes en laat opstijven.  Zorg er voor dat de panna cotta voldoende is opgesteven vooraleer je verder gaat.

Garnituur

Bereid intussen de garnituur.

  1. Verwarm de oven voor op 100°C.
  2. Halveer de diepgevroren aardbeien van aan het kroontje tot onderaan.  Snij daarna met een mandoline of een schilmesje fijne plakjes van de aardbeien.  Met diepgevroren aardbeien lukt het beter omdat ze steviger zijn.  De plakjes moeten niet flinterdun zijn anders krijg je ze later niet meer van het bakpapier.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schik de aardbeien er mooi naast elkaar op.
  4. Laat de aardbeienchips 40-45 min drogen.
  5. Doe 2/3 van de kokosrasp in een pannetje en laat zachtjes kleuren.
  6. Als de kokos lichtbruin is haal je de pan van het vuur en meng je de kokos met de ongekleurde kokos zodat je een mooie schakering krijgt.

Aardbeienmousse

  1. Laat de gelatine weken in koud water.
  2. Verwarm een scheutje room in een sauspan en klop de rest van de room op tot slagroom, maar klop hem niet te stijf.
  3. Pureer intussen de aardbeien en banaan.
  4. Voeg de uitgeknepen gelatine toe aan de opgewarmde room en roer tot de gelatine volledig gesmolten is. Neem de pan van het vuur en giet de room in een ruime kom.
  5. Roer de room door de aardbeienpuree en spatel de slagroom eronder.
  6. Doe de aardbeienmousse in een spuitzak en leg deze in de koelkast.

Mangogelei

  1. Laat de gelatine weken in koud water.
  2. Warm de helft van de mango puree op.  Deze moet niet koken, maar wel warm genoeg zijn om de gelatine in op te lossen.
  3. Verwijder de sauspan van het vuur.  Knijp de gelatine goed en los ze op in de mango puree.  Voeg daarna de rest van de puree en de blokjes mango toe en meng alles goed door elkaar.
  4. Laat de mango gelei afkoelen tot ze lichtjes begint in te dikken.
  5. Zet nu de glaasjes gewoon recht en lepel de puree op de stijve pannacotta.  Zet de glaasje in de koelkast terwijl je de aardbeienmousse bereidt.

Mangocoulis

  1. Meng de puree met het water en het limoensap.

Afwerking

  1. Spuit in elk glaasje een laagje aardbeienmousse en schep hier voorzichtig wat mangocoulis op.
  2. Leg enkele mangoblokjes op de coulis en brand ze een klein beetje met een gasbrandertje (voor bv. crème brulée).
  3. Werk daarna af met wat gedroogde aardbeien, de kokosrasp en wat gehakte pistachenootjes of fijngesneden munt.

Smakelijk!

 

Tip

Ik maakte de panna cotta in kleine confituurpotjes waardoor je ze makkelijk afgesloten kan meenemen op een picknick of naar het werk.  Afgesloten kunnen ze ook geen geuren of smaken uit de koelkast opnemen.  Dubbel voordeel dus 😉

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s