Risotto met geroosterd paprika, venkel en saffraan

Dit recept bracht ons in zuiderse sferen.  Ideaal bij dit weer (en als inspiratie voor je dagen zonder vlees).  Wie weerstaat het zoete van geroosterde paprika?

Elke maand nodigen we een bevriend koppel uit op een weekdag.  Kinderen in bed, lekker eten en een gezellige babbel.  Meer moet dat niet zijn om de batterijen op te laden!  Deze maand waren Jan en Joke te gast.  We raakten recent bevriend via onze lokale Natuurpuntafdeling.  Een topkoppel met twee fantastische dochters!  Maatschappelijk geëngageerd, professioneel én in hun vrije tijd, met de nodige humor en nodige relativering.  Er moesten er zo meer rond lopen!
We serveerden een driegangenmenu waarvan elke gang opnieuw blogwaardig bleek te zijn… vandaag presenteer ik u het hoofdgerecht.

img_3126

Ingrediënten
(voor 4 personen)

  • 6 rode paprika’s
  • 2 delen risottorijst
  • 4 delen groentebouillon
  • 1 theelepel gedroogde oregano, 1 eetlepel gedroogde tijm (verse takjes kunnen natuurlijk ook), 1 teentje knoflook
  • 1 sjalot
  • flinke scheut Noilly Prat (of droge witte wijn)
  • 1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 dopje saffraanpoeder, (cayenne)peper en zout, olijfolie
  • 1 grote venkelbol met loof
  • 30 g boter
  • 50 g vers gemalen Parmezaanse kaas

 

Bereidingswijze

  1. Snij de paprika’s in vier en haal de zaadlijsten eruit.
    Leg ze met de velkant naar boven in een ovenschaal.
    Laat ze 30 minuten roosteren in een oven van 200°C of tot het vel bruin/zwart is.
  2. Snij de stengels en het loof van de venkel.  Hou enkele pluksels aan de kant als garnituur in een kommetje koud water.
    Breng de groentebouillon aan de kook met de oregano, tijm en knoflook.
    Voeg er ook de stengels en het loof van de venkel toe.
    Hou de bouillon net onder het kookpunt.
  3. Snij de sjalot fijn en stoof in een scheut olijfolie.
    Voeg er de rijst bij en roer tot de sjalot en rijst glazig zijn.
    Doe er de tomatenpuree, saffraan en wat cayennepeper bij.  Laat nog even meestoven.
    Blus af met de Noilly Prat.  Laat inkoken tot het vocht weg is.
    Zeef de bouillon en voeg bij de rijst.
    Laat de rijst op een zacht vuurtje garen (zie verpakking voor de gaartijd).
    (Onderdruk het verlangen om te roeren!)
  4. Snij de venkel in twee.
    Schaaf flinterdunne plakjes met een mandoline (groenteschaaf).
    Leg ze in ijswater.
  5. Haal de paprika uit de oven en laat 10 minuten afkoelen.
    Ontvel de paprika.  Snij 4 reepjes per persoon.  Snij de rest in blokjes.
  6. Als de risotto gaar is, werk nog af met de blokjes paprika, de boter en Parmezaanse kaas (en eventueel nog wat peper en zout).
    Laat de venkel goed uitlekken.  Werk af met olijfolie, peper en zout.
  7. Serveer de risotto in een diep bord.  Leg de reepjes paprika en de venkel (schijfjes en pluksels) er boven op.

 

Bron

Dit recept werd geïnspireerd op een tomatenrisotto van Njam.tv

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s