Chocoladetaart met rode biet

We hebben heel lieve buren.  Buren waarop je kan rekenen, waarmee je kan babbelen, en die af en toe een stukje taart binnen steken.  Zelfgebakken dan nog wel!  Al meerdere keren ben ik het recept gaan vragen.
Dit is er zo eentje.  En ik geef toe, het klinkt gek, maar deze taart is heerlijk.  Ze is licht en de rode biet zorgt voor een smeuïgheid in de taart die het geheel heel aangenaam maakt om te eten.

En wees gerust, wie het niet weet, zal het niet smaken 😉

Voor wie nog geen dessertje bedacht voor Valentijn, als afrodisiacum kan dit wel tellen! En de rode kleur van de garnituur zorgt voor dat extra vleugje liefde!

img_9051

Ingrediënten

Taart:

  • 220 g gekookte rode biet
  • 200 g fondant chocolade
  • 60 ml koffie
  • 200 g boter
  • 135 g bloem
  • 200 g kristalsuiker
  • 5 grote eieren
  • 1 eetlepel cacao
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • snuifje zout

Ganache:

  • 200 g fondant chocolade
  • 50 g boter
  • 1 dl room

Garnituur:

  • 2-4 kleine rode bieten, ongekookt
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • pistachenoten

 

Bereidingswijze

Garnituur:

  1. Verwarm de oven voor op 100°C.
  2. Schil de rode bietjes en snij ze met een mandoline of dunschiller in hele dunne plakjes.  Leg ze mooi naast elkaar op een met bakpapier bekleedde ovenplaat en strooi er wat suiker over.  Net genoeg zodat elk plakje een klein beetje suiker heeft.
  3. Laat de rode bietjes 1.40 u drogen in de oven.
  4. Je kan dit gerust op voorhand doen.  De krokante bietjes bewaren wel eventjes in een goed afgesloten doosje.

Taart:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Pureer de gekookte rode bietjes.
  3. Klop de eierdooiers met de suiker en voeg er de koffie aan toe.
  4. Smelt intussen de boter en chocolade in de microgolf of au bain marie.  Voeg hier de rode bieten aan toe en meng er voorzichtig de geklopte eierdooiers door.
  5. Zeef boven het mengsel de bloem, cacao, bakpoeder en zout en meng het tot een glad geheel.
  6. Klop de eiwitten stijf.  Zowel de pot als de klopper moeten vetvrij zijn.  Anders krijg je de eiwitten niet stijf geklopt.  Spatel ze daarna voorzichtig onder de rest van het deeg.
  7. Beboter en bebloem een bakvorm (ik gebruik zelf een ronde springvorm) en stort het beslag in de vorm.
  8. Bak de taart gedurende 1 uur op 160°C.
  9. Laat de taart afkoelen en haal hem daarna ondersteboven uit de springvorm op een presentatieschaal.  Hierdoor is de bovenkant mooi vlak voor de ganache en krijg je een strak effect van de chocoladespiegel.  Als je geen ganache en garnituur over de taart doet, hoef je hem niet ondersteboven uit de vorm te halen.

Ganache:

  1. Breek de chocolade in stukjes.
  2. Verwarm de room met de boter in een steelpannetje.
  3. Giet de room met boter over de chocolade en meng tot een glad mengsel.

Afwerking:

  1. Maal een aantal van de krokante rode bietjes fijn tot een mooi rood poeder en hak ook de pistachenoten fijn.
  2. Giet de ganache over de taart net genoeg tot de bovenkant bedekt is en een klein beetje extra.  Daarna kan je met een lepeltje op verschillende plaatsen een beetje ganache over de rand laten druppen.
  3. Zet daarna een aantal van de schijfjes krokante rode biet recht in de zachte ganache.
  4. Strooi wat poeder van de rode biet tussen de schijfjes en werk af met wat gehakte pistachenoten.

Tips

  1. Als je hem volledig wil overgieten kan je de taart het best op een rooster leggen zodat de chocolade er kan afdruppen.
  2. Ik probeerde het drogen van de biet ook al met gekookte rode biet.  Dit lukt ook, dezelfde tijd en zelfde temperatuur, maar met de verse rode biet is de rode kleur veel intenser.  De gekookte biet zorgt voor heel donkere krokantjes die weinig contrast geven met de chocolade.

5 gedachtes over “Chocoladetaart met rode biet

  1. Oja, dat wil ik ooit nog eens proberen, ik las er al veel over! Gebak met courgette is al goedgekeurd, dus met rode biet moet het ook lekker zijn.
    En hoera voor fijne buren! Wij hebben hier ook toffe exemplaren 🙂

Geef een reactie op Bart Reactie annuleren