Brownie-botercake

Afgelopen weekend werden er vogels voor Natuurpunt geteld in de Gavers (Harelbeke).  Naast een ijsvogel en brilduiker werd er ook nog andere zeldzaamheden gespot.  Ik zorgde samen met Joke voor een fijne versnapering bij de koffie.

Kan je ook niet kiezen tussen een brownie of een plakje botercake?  Probleem opgelost met deze originele cake: brownie en cake in één!  In plaats van de typische marmercake met twee kleuren heeft deze cake twee verschillende texturen: een onderste laag plakkerige brownie en een bovenste laag botercake.  Een toppertje volgens de proevers!

(En het is niet omdat Yanne van elke woensdag een topbakdag gaat maken dat ik stop met bakken 😉 )

fullsizeoutput_4468

 

Ingrediënten

voor een kleinere cakevorm van 15x20cm

voor de brownie:

  • 140 g fondant chocolade
  • 50 g boter
  • 50 g bruine suiker
  • 1 ei
  • 35 g patisseriebloem

 

voor de botercake:

  • 120 g boter (op kamertemperatuur)
  • 100 g suiker
  • 2 eieren
  • 120 g patisseriebloem
  • 3 g bakpoeder
  • 50 ml melk

 

Bereidingswijze

  1. Laat de oven voorverwarmen op 180°C.
    Wrijf de cakevorm in met boter en bebloem.
  2. Laat voor de brownie de chocolade en boter au bain marie smelten.
    Als alles gesmolten is, haal van het vuur.  Meng de bruine suiker onder het mengsel.
    Voeg het ei toe en roer goed door.  Zeef de bloem en spatel onder het beslag.
    Giet het beslag in de cakevorm en bak 15 minuten in de oven.
    Haal uit de oven en laat heel even rusten.
  3. Laat de temperatuur van de oven zakken tot 160°C.
  4. Maak ondertussen het botercakebeslag.
    Mix de boter (kamertemperatuur!) en de suiker tot een homogene massa.
    Meng de eieren eronder (1 per 1).
    Zeef de bloem en spatel samen met het bakpoeder onder het mengsel.
    Voeg de melk toe en mix alles samen tot een cakebeslag.
    Doe het beslag in een spuitzak en spuit bovenop de brownielaag.
    Schud en tik even met de bakvorm zodat het beslag zich egaal verspreidt over de vorm.
  5. Bak de cake verder af op 160°C voor 40 minuten.
    Check zelf even met een mes of de cake gaar is (elke oven is verschillend).
    Een bovenkant die in het midden wat opengebarsten is, schijnt ook een goede indicatie te zijn.

 

Bron

Geïnspireerd op het recept van RasaMalaysia

Advertenties

2 gedachtes over “Brownie-botercake

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s