Chocolatier Hannes D’Heedene + WIN-actie

Deerlijk is de nieuwe hotspot voor lekker eten en drinken.   Als foodblogger heb ik het hier echt wel getroffen. Voor kwaliteitsvolle producten hoef ik slechts mijn fiets op.
En omdat mijn blog vier jaar is geworden, mag u mee genieten. Volg Tuur met pruimen op Facebook of Instagram en mis niets van de fantastische cadeautjes die ik mag weggeven!

Ik heb een zwak voor jonge mensen die voor hun droom durven gaan, een eigen zaak durven starten, met hun handen magische dingen doen. Een echte ambachtsman of –vrouw kan ik echt bewonderen. Misschien omdat mijn vrouw Yanne en haar zussen eigen handtassen ontwerpen en maken (Atelier Feryn) of misschien omdat ik zelf de moed niet durf opbrengen.

Ik leerde dit jaar Hannes D’Heedene kennen, een gepassioneerd chocolatier. Het is te zeggen, ik leerde eerst zijn pralines kennen.   Yanne kwam thuis met een proefbox met 24 verschillende pralines. We beten elke praline in twee. Ik moest raden welke vulling het was. Yanne controleerde op het bijhorende boekje. Onder de indruk van het hoge niveau en de verrassende smaken van deze beginnende chocolatier zou en moest ik zijn atelier bezoeken. Ik werd met open armen ontvangen tijdens de drukke Sinterklaasperiode.

Hannes startte dit jaar pas zijn chocolaterie op samen met zijn vader Luc die speciaal ontslag nam als productieverantwoordelijke in een ververij. De trotsheid van een vader was in de fonkelende ogen af te lezen tijdens mijn bezoek. Na een erg succesvol openingsweekend (op zaterdag al volledig uitverkocht) in september blijft het storm lopen. Van een succesvolle start gesproken!

img_2967

Ondertussen ontwierp hij in samenwerking met brasserie De Ploatse (in Deerlijk) een exclusieve praline op basis van hun eigen gin (granaatappel).   Een warm hart voor lokale samenwerkingsverbanden! In de zomer zal De Ploatse ook hun zelfgedraaid ijs leveren aan Hannes om o.a. ijstaarten te maken en ijs per liter te verkopen. Zo kan de chocolaterie de rustigere zomermaanden overbruggen.

Als foodblogger was ik er uiteraard niet alleen om te proeven maar ook om meer te weten te komen over het magische proces van pralines maken.
Wist u eigenlijk dat het een crimineel feit was om pralines in uw koelkast te bewaren? Hannes zou niet misstaan als openbare aanklager.   De ideale bewaartemperatuur is 22°C. Dit om de smaakbeleving maximaal te laten verlopen. Wanneer je een praline te koud degusteert, is de kans groot dat de chocolade nog niet gesmolten is voor je hem inslikt. Zo mis je net de vermenging van alle ingrediënten. Maar daarnaast ontstaat er ook condens in de koelkast op je pralines. Daardoor verandert de kleur (mattere tint), maar is de kans op schimmel ook veel groter.

Volgens Hannes kan de chocolade gerust 10 jaar bewaard blijven. Er is wel smaakverlies maar je zal er niet ziek van worden. Dat komt omdat schimmel zich niet op vet en suiker zet, maar wel op vocht. Daarom is het ook de kunst om de vulling perfect af te sluiten met chocolade. De chocolade is dus de beschermlaag om bederf van de vulling tegen te gaan.

Het smaakverlies treedt gemiddeld na 2 maand op.  De langst bewarende praline met citroengras of gember/limoen tot 4 maand (niet dat het bij ons zo lang duurt – na 5 minuten zijn net die bij ons al op 🙂 ).  Concreet betekent het dat de pralines maximum 1 maand in de winkel liggen.  Zo kan je gegarandeerd je aankoop nog tot 3 weken thuis bewaren.
Let wel, het gaat hier om pralines waarbij de vullingen gemaakt werden met verse producten.  Pralines uit de groothandel/fabriek zijn enkel gevuld met boter, praliné en smaakstoffen waardoor je ze veel langer kunt bewaren.

Hannes gebruikt gevriesdroogde frambozen in plaats van verse om zo veel mogelijk vocht te vermijden.  Niet alles lukt met verse ingrediënten.  Vet of chocolade kunnen watermoleculen omringen waardoor b.v. het met gin de kunst is om de juiste verhouding te zoeken.  Ook de praline met ahorn moet nog verder onderzocht worden.  Wist u dat een chocolatier een halve chemicus moest zijn?
Het zit hem ook in de details. Het koekje van de chocoladezoen (ofte de bekende negerinnetet) wordt apart in de chocolade ondergedompeld.  Zo wordt vermeden dat het vocht van het eiwit niet in het koekje doordringt.

_MG_1609.jpg

In de winkel blijken de mensen eerder voor de standaardcombinaties te gaan (o.a. praliné, advocaat). Met een klein duwtje (proevertje) durven ze dan al eens gek doen. Een heuse mond-aan-mond-reclame dus. Wij hadden er geen moeite mee. Onze favorieten? Passievrucht, karamel/zout, citroengras, gember/limoen, rode peper, pistache/framboos. Ik zou ze eigenlijk allemaal kunnen opsommen…
De prijzen werden bewust toegankelijk gehouden voor het brede publiek. Prijs/kwaliteit een echte aanrader!

img_2977

Wilt u ook eens gaan kijken of proeven?
De winkel is te vinden in de Lijsterlaan 1, 8540 Deerlijk.
Op de website vindt u de openingsuren: http://www.hdchocolate.be/

WIN WIN WIN

Nog niet overtuigd?
Ik mag drie proefboxen (zie foto) weggeven. Daarmee kan u het aanbod van de 24 excquise pralines zelf proeven.   Van elke soort zit er eentje in.

U kan simpel winnen door onder deze blogpost te reageren. Geef Hannes nieuwe inspiratie en beschrijf welke combinatie van smaken u wel eens in een praline wil proeven.
Het zou fijn zijn als u in ruil onze Facebookpagina (Tuur met pruimen en Hannes D’Heedene) liket of onze Instagramaccount volgt (Tuur met pruimen en Hannes D’Heedene).
Je kunt ook je mailadres onderaan de blog doorgeven. Zo krijgt u elke blogpost (en wedstrijd) mooi in uw mailbox binnen.
Deze wedstrijd is afgelopen.
De winnaar werd persoonlijk verwittigd.
Let wel: u moet de prijs zelf in de winkel gaan afhalen! Kwestie van de tovenaars in hun atelier live bezig te zien.

PS: De meeste foto’s zijn van fotograaf Patrick De Clercq en enkele van mij.

Bewaren

Bewaren

Advertentie

16 gedachtes over “Chocolatier Hannes D’Heedene + WIN-actie

  1. Eind september maakte ik gelei van druiven met cava… Niet goed wetende hoe het recept zou uitdraaien (maar ja we hadden zoveel kleine druifjes in de tuin) proefden we heel voorzichtig. Superlekker was die confituur! Ongetwijfeld een smaaksensatie die gecombineerd kan worden met een stukje fondant chocolade 🙂

  2. Terug een enorm mooi ‘verhaal’ uit jouw pen! Super geschreven.
    De nougatine koekjes bij Hannes zijn fantastisch… misschien nu nog een even verfijnde praline met de smaak van de koekjes. Niet echt origineel maar ik ben zeker dat ze lekker zal zijn. 😊

  3. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt… Zeer benieuwd naar deze artisanale pralines!! Misschien wat standaard maar alle creaties met gianduja blijven mijn favoriete guilty pleasures🙂

  4. Aangezien mijn favorieten al genoemd zijn: framboos, chili, beure salé,pralinè…,een wat verrassendere suggestie…Ik heb er ooit eens een gegeten met roquefort, vond ik heerlijk!

  5. Ik ben onderts vaste klant. Overheerlijke pralines. Nam er reeds meermaals mee nr het buitenland. Ma Frankrijk. 2 weken geleden nam de schoonzoon er mee naar Nieuw-Zeeland ! En ook daar vielen ze in de smaak. Momenteel heb ik een super super mooi gedecoreerd paasei gekocht voor mijn vriend.. al of niet met een “gulden eitje” erin ? Dit gulden eitje geeft recht op een gratis workshop voor 2 … ben benieuwd !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s