Marsepein – framboos – amandel – chocolade

Persoonlijk ben ik geen grote fan van marsepein maar met deze marsepeinmousse scoor ik al jaren, ook bij mezelf.  Deze keer zorgden we voor een upgrade van dit basisrecept.

Elke maand nodigen we een bevriend koppel uit op een weekdag.  Kinderen in bed, lekker eten en een gezellige babbel.  Meer moet dat niet zijn om de batterijen op te laden!  Deze maand waren Miek en Gert te gast.  Ik studeerde met beiden pedagogische wetenschappen aan de UGent.  Miek is al meer dan 14 jaar een dierbare collega en al veel langer een fantastische vriendin, maar met hun drukke gezin van 4 kinderen waren ze nog niet in Deerlijk geraakt -we wonen hier al bijna 7 jaar-.  Een topfeestje voor haar veertigste verjaardag, een dinertje bij ons als cadeau…
Een driegangenmenu waarvan elke gang blogwaardig bleek te zijn… vandaag presenteer ik u het dessert (veggie-versie kan b.v. met agar agar).

Marsepeinmousse - framboos - amandel - chocolade

Ingrediënten
(Voor 8 personen)
Let op: sommige recepten zijn moeilijk werkbaar als je ze voor minder personen zou maken.  Maar zelfs voor 8 personen heb je met deze hoeveelheden van elk onderdeel nog ruim over.  Geniet de volgende dag van de restjes 😉

Voor de marsepeinmousse:

  • 4 gelatineblaadjes
  • 250 g marsepein
  • 2,5 dl room
  • 3 eierdooiers
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 dl amaretto
  • 0,5 l room

Voor de frambozencoulis

  • 0,5 kg diepvriesframbozen, ontdooid
  • 150 g suiker
  • 1 dl water
  • sap van 1 limoen

Voor de amandeltuiles

  • 50 g geschaafde amandelen
  • 60 g suiker
  • 25 g bloem
  • snuifje zout
  • 2 theelepels water
  • 10 g boter
  • 1 ei
  • (deegrol of iets anders cilindervormig)

Voor de chocoladespongecake

  • 50 g suiker
  • 60 g boter (+ extra voor inboteren van vormpjes)
  • 6 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 ei
  • 2 eetlepels (vanille soja)melk

Voor de afwerking:

  • 6 frambozen per persoon
  • lemoncress (kan eventueel vervangen worden door kleine blaadjes munt)
  • verkruimelde amandeltuiles (zie hoger)

 

Bereidingswijze

Marsepeinmousse (dag op voorhand):

  1. Week de gelatineblaadjes in koud water.
  2. Breek de marsepein in stukken en warm deze op in 2,5 dl room tot ze volledig opgelost zijn.  Voeg dan (van het vuur) de uitgeknepen gelatineblaadjes toe.
  3. Klop de dooiers met suiker tot lint (wit).  Voeg hieraan de amaretto toe en spatel dit geheel onder het marsepeinmengsel.
  4. Klop de halve liter room lichtjes op (yoghurtdikte) en voeg deze aan de bereiding.
  5. Doe in spuitzakken en laat het opstijven in de koelkast.

 

Coulis:

  1. Mix de frambozen fijn.
  2. Laat de suiker smelten in het water.
  3. Voeg hieraan de aardbeien toe en laat even doorkoken.
  4. Zeef de coulis en bewaar koel.

 

Amandeltuiles:

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Breek met je handen de geschaafde amandelen in kleinere stukjes.  Hou er enkele over om de tuiles mee te versieren.
  3. Meng de droge ingrediënten in een kom: amandelen, suiker, bloem en zout.
  4. Laat de boter en de theelepels water smelten (in een pan of in de microgolf).
  5. Klop ondertussen het ei los.
  6. Giet het botermengsel bij het droge mengsel en meng goed.
  7. Voeg het ei toe en roer goed door tot een egaal deeg.
  8. Schep kleine bergjes beslag op de bakplaat en druk deze plat met een natte vork (tot een rondje).  Hoe dunner, hoe beter.
    Leg er eventueel volledige amandelschilfers op.
  9. Bak de amandelkrullen in 12–15 minuten goudbruin.
  10. Neem de amandelkrullen met een paletmes van de plaat en leg direct over de deegroller om af te koelen.  Zo krijg je een gebogen effect.

 

Chocolade spongecake:

  1. Smelt de boter.
    Meng de boter en suiker samen in een kom.
    Voeg de bloem, de cacaopoeder, de bakpoeder, het ei en de melk erbij.
    Roer tot een homogene massa.
  2. Wrijf de binnenkant van potjes (b.v. ramekin) of koffietassen in met boter.
  3. Vul de potjes half met het mengsel.
  4. Bedek de potjes met plastic folie (microgolfbestendig) en laat nog een klein gaatje aan de rand.
  5. Steek voor 60 seconden in de microgolf op 800W.
    Laat even afkoelen.  Haal uit het potje.
    Steek er vormpjes uit of trek het in kleinere stukken.

 

Bron

Voor de amandelstuiles gebruikten we het recept van Heel Holland bakt.
Voor de chocolade spongecake dit recept.

Bewaren

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s