Quiche met witloof, appel en roquefort

Afgelopen zondag organiseerden we een brunch met allerlei zoets, maar we kozen ook voor hartige dingen zoals deze fantastische herfstquiche.
Perfect in balans met het bittere van het witloof, het zoete van de appel en de blauwe schimmelkaas.  Wie niet van blauwe schimmelkaas houdt, kan eventueel brie of andere gemalen kaas gebruiken.
Je kunt hem warm, lauw en zelfs koud eten.  Wij zijn fan!

img_2730

Ingrediënten

  • 1 vel kruimeldeeg
  • 4 stronkjes witloof
  • 2 appelen
  • 200 g blauwe schimmelkaas, b.v. Roquefort
  • peper, zout, nootmuskaat
  • 2 hele eieren + 2 eierdooiers
  • 2 dl room

 

Bereidingswijze

  1. Oven voorverwarmen op 180°C.
    Je kunt de kruimeldeeg in de bakvorm voorbakken.  Het kan ook zonder op voorwaarde dat het witloof niet te vochtig meer is.
  2. Witloof in stukjes snijden en bakken in boter.
    Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
    Goed bakken zodat het vocht kan verdampen en het witloof kan karameliseren.
  3. Snij de appelen in stukjes en laat even meebakken bij het witloof.
  4. Meng de eieren, eierdooiers en room.
    Kruid met peper en zout.
  5. Leg de kruimeldeeg in een taartvorm. (Wij leggen het met bijhorende vel bakpapier in de vorm.  Is dat er niet, dan kan je de vorm best eerst inwrijven met boter en bebloemen)
    Schep de gebakken witloof en appel op het bladerdeeg.
    Overgiet met het eierroommengsel.
    Brokkel de Roquefort over de quiche.
  6. Bak een 30-tal minuten in de voorverwarmde oven of tot de quiche gaar is.
  7. Serveer eventueel met een slaatje.  Walnoten passen er ongetwijfeld ook bij.

 

Bron

Geïnspireerd op het recept van Dagelijkse kost – Jeroen Meus.

Advertenties

2 gedachtes over “Quiche met witloof, appel en roquefort

    1. Dag Perri, bedankt voor je bezoekje aan onze blog en de reactie.
      Zoals onderaan het recept vermeld (doen we steeds) hebben we inderdaad onze inspiratie gehaald bij het recept van Jeroen Meus. Deze blog is voor ons o.a. een bundeling van recepten die we gevonden hebben en zelf heel lekker vinden. Zie het als een online notitieschriftje die we delen met anderen.
      Je zal merken dat we het recept niet letterlijk hebben overgenomen, maar nog aangepast hebben. Ook de foto’s zijn altijd van onszelf.
      Volgens ons een goeie en correcte manier, maar we staan open voor andere suggesties. Zoals je afgelopen week in Dagelijks Kost zelf ook kon zien, haalt Jeroen Meus ook zijn inspiratie uit andere kookboeken ;).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s