Table D’Amis – Kortrijk 1/10/2016

Exact vijf jaar geleden… een onvergetelijk trouwfeest.
Een houten huwelijk.
Vijf jaar en 3 prachtige kinderen later… ik kan niet zeggen dat ik me heb verveeld.
Tijd voor onze jaarlijkse, culinaire tête-à-tête.

img_2615

Table D’Amis (1 michelinster, 17/20 in Gault Milliau) stond al een hele tijd op onze verlanglijst.  Al was het maar vanwege hun pure keuken en de sympathieke eigenaars.  Ze verhuisden recent naar het vroegere pand van Dell’Anno, u wellicht bekend door het televisieprogramma ‘Mijn restaurant’.

We kozen voor de lunch op zaterdagmiddag, wat het rustigste moment van de week bleek te zijn.  Er wordt ons verteld dat ze nog maar recent open waren op zaterdagmiddag.  De gastvrouw is daarenboven afwezig tijdens deze shift omwille van de kinderen.  Lovenswaardig hoe een druk bezet horecakoppel toch nog durft kiezen voor ‘qualitytime’ met de kinderen.  Applaus en respect!  Jammer dat we deze straffe madam niet live mochten ontmoeten.

Maar niet getreurd, we werden vriendelijk en zorgzaam verwend door een vlot, jong duo.  We voelden ons meteen op het gemak en konden vragen wat we wilden.  Niet te stijf en toch stijlvol.

We kozen voor de menu terroir in 5 gangen (85 euro).  Mijn vrouw kreeg een perfect aangepaste vegetarische variant.  Origineel vonden we de BOB-formule van aangepaste wijnen (30 euro): minder gevulde glazen van de begeleidende wijnen bij elk gerecht.

Volgens onze bescheiden mening is Table D’Amis een aanrader.  Van begin tot einde frisse, pure smaken.  We loved it!  Maar omdat beelden meer zeggen dan woorden…

(Foto’s @ Yanne Feryn)

Aperitief en hapjes:

Thee van tomaat met citroentijm.
Champagne – gin – citroen.
Kroepoek van quinoa – crème van groene kruiden.

Oester gepocheerd en geserveerd in champagnesaus

Gepofte rode biet – couscous – radijs.

Toast met crème van brokkelkaas en carpaccio van Parijse champignons.
Hartige tartelette van lijnzaad met komkommer.

Gang 1:

Tomaat farcie, opgevuld met zichzelf, gedroogd en gekonfijt – huisbereide yoghurt van geitenmelk – frisse jus van basilicum

img_2619

Gang 2:

Gepocheerd eitje – kool – raap – jus van gefermenteerde kool (vegie)

Schelvis – jonge wortel – krab

img_2622img_2618

Gang 3:

Risotto van spelt – champignon – boterboon – truffel – jus van gedroogde shiitake (vegie)

Kalfsvlees – spitskool – lardon – truffel – champignon – zilverui

img_2628img_2636

Gang 4:

Tartaar van gerookte paprika – minikomkommer gebrand – schuim van gastrique met wortel (vegie).

Parmentier van eendenbout – mousseline – gepofte aardappel.
Ze mochten me gerust nog enkele van die potjes komen brengen.  H e e r l i j k !!

img_2638img_2625

Gang 5:

Platte kaas – framboos – sorbet blauwe bes – klaverzuring.

img_2624

Bij de koffie:

Citroentaart – pâte de fruit casis – Kortrijkse sigaar opgevuld met crème patissière – chocolade met koffie en gekarameliseerde ui
Misschien een ietwat vreemde combinatie (chocolade met gekarameliseerde ui), maar zelfs voor mij (ik lust geen rauwe ui) best lekker.

img_2627

Bewaren

Advertenties

7 gedachtes over “Table D’Amis – Kortrijk 1/10/2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s