Vanillecrème met rabarber

Nog een allerlaatste zoetigheidje met rabarber voor dit seizoen.  Omdat het hier onderdeel was van een groter dessertbuffet kozen we voor kleinere porties.  De kindjes kregen een versie met aardbeien.  Je kunt gerust kiezen voor grotere porties (reken onderstaand recept voor 4 personen).

IMG_2346

Ingrediënten

(voor 8 kleine potjes)

vanillecrème:

  • 4 eierdooiers
  • 100 g suiker
  • 50 g vanille(pudding)poeder
  • 5 dl volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 1 dl room

rabarbercompote:  200 g rabarber (gewassen, in stukjes van 2 cm), 100 g suiker, scheutje witte wijn

crumble: 30 g bloem, 25 g havermoutvlokken, 25 g suiker, 30 g boter (op kamertemperatuur)

 

Bereidingswijze

Vanillecrème:

  1. Giet de melk in een kookpot.
    Snij de vanillestok overlangs.  Haal er de zaadjes uit en voeg deze samen met de stok toe aan de melk.  Breng de melk tot aan het kookpunt.
  2. Klop de eierdooiers met de suiker tot een ruban (wit kloppen -> best keukenrobot of mixer voor gebruiken).
  3. Strooi het poeder voor de vanillepudding bij het dooiermengsel en meng met de garde.
  4. Haal de vanillestok uit de melk en schenk de warme melk bij het dooiermengsel.  Roer goed tot een egaal mengsel.  Giet terug in de kookpot.  Blijf voortdurend roeren en breng het puddingmengsel tot tegen het kookpunt. Haal de pot pas van het vuur als de pudding voldoende dik is en heel even kon ‘bubbelen’.
  5. Giet de pudding in een schaaltje en leg er een vel vershoudfolie bovenop. Druk de folie aan, zodat er geen luchtbellen onder zitten. Zo verhinder je dat er een velletje op de pudding komt.
  6. Laat de pudding minstens 2 uur afkoelen en opstijven in de koelkast.

 

Rabarbercompote

  1. Meng de stukjes rabarber en de suiker in een kleine kookpot.  Voeg een klein scheutje witte wijn toe en laat het mengsel zo’n 10 minuten pruttelen op een matig vuur.
  2. Laat daarna afkoelen.

 

Crumble:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Doe bloem, havermoutvlokken, boter en suiker in een kom.  Kneed alles met de vingers tot een brokkelige bol crumbledeeg.
  3. Neem een bakplaat en leg er een vel bakpapier op (of een siliconenmatje). Verbrokkel het crumbledeeg op de plaat.
  4. Bak de crumble goudbruin in de oven van 180°C. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.
  5. Laat afkoelen (eventueel in kleinere stukjes doen).

 

Afwerking:

  1. Schep de afgekoelde pudding in de beker van de blender. Schenk er de room bij en mix alles tot een gladde vanillecrème.
  2. Schenk de crème in de glazen.  Laat nog even in de koelkast opstijven.
  3. Schep bovenop de crème een flinke lepel koude rabarbercompote. Werk elk dessertje af met de krokante crumble.

 

 

Bron

Geïnspireerd op het recept van Jeroen Meus, Dagelijkse kost

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s