Risotto met witte asperges

Het is weer volop aspergetijd.  Mijn voorkeur gaat naar de witte variant en het vervelende schilwerk neem ik er dan wel bij (groene schil ik nooit).  Van soep (klik hier of hier) tot waterzooi (klik hier).  Maar onze grote favoriet blijft de risotto.  Ik poog de smaak van asperges zo maximaal mogelijk in de risotto te krijgen.

risotto witte asperges

Ingrediënten

(voor 2 personen)

  • 1 sjalot
  • 1 deel risottorijst (wij hebben een tas die we als ideale maat voor 2 personen beschouwen)
  • 2 delen groentebouillon
  • 500 g witte asperges
  • scheut witte wijn
  • handvol gemalen Parmezaanse kaas
  • peper, zout, boter, olie

Bereidingswijze

  1. Schil de asperges met zwier.  Gooi de schillen niet weg maar laat ze trekken in de groentebouillon.  (Smaakbommetje!)
  2. Snipper de sjalot en stoof glazig in een scheut olie.
  3. Voeg een deel rijst toe en laat ook glazig worden.
  4. Blus met een scheut witte wijn.  Kook die volledig droog.
  5. Overgiet met twee delen groente(asperge)bouillon.
    Breng aan het kookpunt en zet dan op een laag vuurtje.  Zet het deksel op de pot en blijf er af.  Laat de rijst garen (voor de tijd: zie verpakking).
  6. Snij het kopje van de asperge af en bak op een laag vuurtje apart tot ze gaar zijn.  Kruid met peper en zout.  (De koppen hebben een andere gaartijd dat de rest van de asperge)
  7. De rest van de asperge snij je fijn (in rondjes).  Bak ze in een klontje boter en kruid met peper en zout.
  8. Wanneer de risotto gaar is, voeg je de gebakken aspergerondjes toe.  Kruid met peper en voeg een handvol gemalen Parmezaanse kaas toe. (Boter kan, maar is voor mij niet meer nodig)  Meng alles door elkaar.
  9. Serveer in een diep bord met de gebakken aspergepunten en enkele plukjes bladpeterselie.

Bron: eigen recept

Andere recepten voor risotto: risotto met knolselder en paddestoelen of risotto met groene groenten en pesto of rode risotto

Advertenties

Een gedachte over “Risotto met witte asperges

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s