Waterzooi met kip en groenten

Toegegeven, deze ‘luxe’-waterzooi is veel werk (alle ingrediënten worden apart bereid, dus heb je veel afwas) maar het is wel alle moeite waard!  Dat beloof ik!
Het recept is gebaseerd op een versie van Comme chez soi (Pierre Wynants).

Voor de vegetarische vrouw probeerden we de kippenstukjes van de Vegetarische Slager.  Het zag er uit als echte kip en het was best wel lekker… ik vond het naar oesterzwammen smaken.

IMG_1956

Ingrediënten
(voor 4 personen)

  • 4 kipfilets + 4 drumsticks kip (of 2 kippen van rond de kilo)
  • 4 liter kippenbouillon
  • 400 g asperges
  • 250 g witloof
  • 120 g boter
  • sap van 1 citroen
  • 130 g spinazie
  • 60 g worteltjes
  • 125 g oesterzwammen
  • 4 dl room

 

Bereidingswijze

  1.  Breng de kippenbouillon aan de kook en hou net onder het kookpunt.  Pocheer de kip gedurende 20 à 25 minuten.
  2. Kuis de asperges en snijd ze in stukken van 3 centimeter.  Kook de stukjes beetgaar in gezouten water.  Laat daarna het kookvocht met de aspergeschillen nog eens opkoken en laat nog even trekken (de schillen geven nog extra smaak aan je aspergevocht).
  3. Kuis het witloof en snij overlangs in reepjes van 1 centimeter.  Stoof de reepjes enkele minuten in boter.  Kruid af met peper, zout en een beetje citroensap.  Voeg een beetje water toe en laat het witloof onder deksel beetgaar stoven.
  4. Kuis de spinazie (grote nerven verwijderen en goed spoelen).  Blancheer de spinazie 1 minuut in kokend, gezouten water.  Spoel af onder koud water en laat uitlekken.
  5. Kuis de worteltjes, snijd ze in luciferdunne sliertjes en kook ze beetgaar in gezouten water.  Laat uitlekken.
  6. Snijd de oesterzwammen in grove stukken en bak ze snel op een hoog vuur in 30 g boter.
  7. Leg de kip, als ze gepocheerd zijn, op een schaal en hou warm.  Dek af met een vochtige doek om uitdroging te vermijden.
  8. Giet 4 dl kippenbouillon en 4 dl aspergevocht in een pan en laat inkoken tot 1/3.
    Voeg de room toe en laat opnieuw voor de helft inkoken.
    Klop er van het vuur af 50 gram in boter (in stukjes) door en breng op smaak met peper en zout, peper en citroensap.
  9. Roer de asperges, het witloof, de spinazie en de oesterzwammen door de saus.
  10. Snij de kip in stukken.  Doe ze in de saus en laat alles nog eens goed doorwarmen (zonder te koken!).
  11. Serveer met natuuraardappelen (eventueel in boter gewenteld) bestrooid met kervel.

 

Bron
Geïnspireerd op boek ‘De originele recepten van Pierre Wynants.  De kookkunst van Comme chez soi.’

Advertenties

2 gedachtes over “Waterzooi met kip en groenten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s