Kalfsblanquette

Mijn zus werd 35 jaar en mocht naast een heuse boekentas Feryn ook de menu bepalen.  Ze had een nostalgische bui en vroeg om kalfsblanquette (ook wel kalfsfricassee genoemd).  Eigenlijk sterk gelijkend op vol-au-vent qua receptuur.

In het originele recept wordt het vlees (kalfsstoofvlees en gehakt) gekookt in de bouillon.  Door het vlees te bakken geef ik meer smaak aan het geheel (en iets meer afwas 🙂 ).
Het familierecept is met wortelen, maar je kunt er ook perfect champignons en/of zilveruitjes bij doen.  Te serveren met kroketjes, natuuraardappelen of puree (zelfs rijst moet kunnen).

IMG_1822

Ingrediënten
(4 tot 6 personen)

  • 500 g kalfsstoofvlees
  • 500 g gemengd gehakt (kalf/varken), 1 eierdooier, paneermeel
  • 6 wortelen
  • voor de bouillon: 1 liter water, 2 teentjes look, 1 grote ui, 3 wortelen, 1 tak selder, 2 kruidnagels, 2 laurierblaadjes, tak tijm
  • voor de saus: 100 g boter, 100 g bloem, 5 dl bouillon, 5 dl melk, sap van halve citroen, peper, zout (eventueel extra half bouillonblokje)

Bereidingswijze

  1. Kruid het kalfsstoofvlees met peper en zout.
    Bak ze bruin in boter.
    Snij ondertussen de ui in 4 stukken, de wortelen en selder in grote stukken.  Steek de kruidnagels in de stukken ui.
    Blus het kalfsvlees met 1 l water.  Voeg alle groenten, laurier en tijm toe.
    Laat 30 à 40 minuten garen op een zacht vuurtje.
  2. Meng het gehakt met een eierdooier en paneermeel.
    Draai balletjes.
    Bak de balletjes bruin in boter en laat ze onder deksel verder garen (of in de oven).
  3. Snij de wortelen in stukjes.  Kook ze gaar in gezouten water.
  4. Maak een roux met de boter en de bloem.
    Neem 5 dl kookvocht (stap 1) en voeg samen met 5 dl melk toe aan de roux.
    Laat al roerend indikken (zoals een béchamelsaus).
    Werk af met peper, zout en citroensap.
  5. Voeg het kalfsvlees, de gehaktballetjes en de wortelen toe.  Warm alles opnieuw op.
  6. Serveer met kroketjes.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s