Kaasfondue

Say cheese!
Kindjes in bed en een gezellige tête-à-tête met de vrouw in drukke tijden.  Ideaal bij het koude, donkere en regenachtige weer.  Om dan te ‘vechten’ voor de laatste restjes in de pot…

Kaasfondue maken is eigenlijk geen werk en erg eenvoudig.  Al dan niet te serveren met een lekker slaatje.  Dit is ons familierecept dat al decennia mee gaat.  Wat is jullie recept?

Kaasfondue doet me ook steeds weer denken aan Asterix en Obélix in Helvetia (zie onderaan).
Nostalgie en gezelligheid ten top dus!

kaasfondue 2

Ingrediënten

(voor 6 tot 8 personen)

  • 2 teentjes knoflook
  • 6 glaasjes droge witte wijn (+/- 8 dl)
  • 400 g Comté
  • 400 g Emmental
  • 400 g Beaufort
  • 100 g Appenzeller
  • 1 dl kirsch
  • 1 volle eetlepel maïzena
  • peper
  • stokbrood

Bereidingswijze

  1. Rasp alle kaas met een grove rasp (of laat de kaasboer het voor jou doen).
    Of snij de kaas in kleine blokjes (bij een kleine hoeveelheid lukt dat ook).
    Snij het stokbrood in stukjes.
  2. Pel de teentjes knoflook en wrijf de pot er goed mee in.
  3. Breng de wijn in de pot aan de kook.
    (Wij gebruiken een fonduestel op electriciteit en dat warmt snel op.  Met een kookpot op een rechaud (vlam) zou ik de wijn eerst op het fornuis tot aan het kookpunt brengen.  Dat gaat sneller!)
  4. Doe de stukjes of geraspte kaas bij de wijn en roer voortdurend met een houten lepel tot de kaas volledig gesmolten is en de fondue mooi glad is.
  5. Kruid met veel peper.
  6. In een apart glaasje meng je de kirsch met de maïzena.
    Giet het mengsel beetje bij beetje roerend bij de fondue.
  7. Als de fondue klaar is: doppen maar.

Let op!  Wie driemaal zijn stukje brood in de fondue verliest, moet trakteren.  Bij Asterix in Helvetia waren de sancties iets gevaarlijker 🙂

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s