Glutenvrije kaaskroketten

GetestSchär glutenvrije producten

Enige tijd geleden kreeg ik de vraag om enkele glutenvrije producten van Schär uit te proberen: pasta, bloem en paneermeel.  Het glutenverhaal is naast het persoonlijke verhaal van mijn stiefzus Nele ook een verhaal van vele anderen met coeliakie.  Daarnaast blijkt het glutenverhaal ook commercieel interessant geworden.  Een genuanceerd verhaal was te zien in een reportage van Koppen (mei 2015).

De pasta was makkelijk te verwerken.  De smaak en textuur was niet wat we gewoon waren, maar ik ben er van overtuigd dat herhaling wel doet wennen.
Met de bloem en paneermeel gingen we voor een heuse uitdaging: kaaskroketten.  Zou de bloem de bechamelsaus voldoende binden?  Zou de bloem en het paneermeel de kroketten voldoende beschermen tegen het leeglopen?  Twee pogingen en combinaties van verschillende recepten verder verkregen we een bevredigend resultaat.  Al denken we dat we met de overschot in de diepvries wellicht nog minder kans op lekken hebben.

Ingrediënten

(voor 12-tal kroketten)

  • glutenvrije kaaskroket100 g boter
  • 100 g bloem
  • 5 dl melk
  • 100 g gemalen Emmentaler
  • 100 g gemalen Parmezaanse kaas
  • 3 eierdooiers
  • 12 g gelatineblaadjes
  • peper, zout, nootmuskaat
  • olijfolie
  • bloem, paneermeel en 2 eieren voor het paneren

Bereiding

  1. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.
  2. Maak een béchamelsaus met de boter, bloem en melk.
  3. Haal van het vuur en voeg er de twee gemalen kazen bij (best met houten lepel roeren).
  4. Roer door het dikke beslag de eierdooiers 1 per 1.
  5. Knijp het water uit de gelatine en roer ze onder het beslag (het beslag is normaal nog warm genoeg om de gelatine op te lossen).
  6. Kruid goed af met peper, zout en nootmuskaat.
  7. Wrijf een schaal in met olijfolie (zodat de kroketten er straks goed uit komen).
    Tip: neem een schaal waarin het beslag ongeveer 2 cm dik ligt.
  8. Laat een nacht rusten in de koelkast.
  9. Snij de kroketten (ik vind het makkelijker om ze in de schaal zelf te snijden en met een paletmes uit te halen) in de juiste vorm.
  10. Paneer in bloem, losgeklopte eieren (met klein beetje water) en paneermeel.
    Laat nog eens opstijven in de koelkast of vries ze in.
  11. Bak af in een friteuse van 170°C.  Doe er niet te veel tegelijk.  Als je geknetter of gesis hoort, dan haal je ze best meteen uit het vet.
    Ik probeerde ze ook in een pan te bakken met veel olie (om het vet in de friteuse bij mislukking te sparen).  Dat gaat ook, maar je hebt minder controle over de temperatuur en hoe meer je draait, hoe meer kans op barsten.

Bron:  vooral geïnspireerd op Dagelijkse Kost.

kaaskroket in rijstvelFantastische tip voor wie het allemaal te veel moeite vindt:
Yves De Vos was zo vriendelijk om via twitter zijn simpele versie van een glutenvrije kaaskroket door te geven: stukje kaas in een rijstvel en oprollen zoals een loempia.  Looks simple en very delicious!  (Ook veel mogelijkheden in soorten kazen, denk ik zo: camembert, roquefort, …)

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Glutenvrije kaaskroketten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s