Foodblogswap #2: Focaccia met mozzarella en tomaat

Voor de mensen die het niet kennen: bij foodblogswapping krijgt je een blog van een andere deelnemer toegewezen.  Je zoekt een recept op die blog, geeft er je eigen draai aan en moet je minstens 1 ingrediënt veranderen.

Deze maand kreeg ik Manzjare toegewezen.  Ik hou wel van de authentieke streektaal en het nostalgische sfeertje (de schrijfster is met het gezin gaan wonen in het grootouderlijk huis) van de blog.  Je vindt dat rustieke ook terug in de receptuur, maar er wordt ook regelmatig internationaal gegaan.  Alleen al bij de recepten met kip doe je een hele wereldreis: tajine, teriyaki, curry, jambalaya, goulash, …
De keuze was ondanks de veelheid aan recepten snel gevallen, maar het moge duidelijk zijn dat ik zeker nog van deze blog ga koken.

Het originele recept van de focaccia vind je hier. En de ribbetjes inspireerden voor een extraatje.  Zou je kunnen geloven dat ik nog nooit zelf ribbetjes marineerde en afbakte in de oven?

foodblogswap2Ingrediënten
(voor 4 personen)

  • 500 g bloem
  • stevige snuif zout
  • 60 ml olijfolie
  • 250 ml lauw water
  • 21 g verse gist
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 1 bol mozzarella
  • 9 kerstomaatjes (variëteit in kleuren), gehalveerd
  • gemalen zeezout
  • zwarte peper
  • olijfolie
  • handvol gemalen Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

  1. Los de gist en de suiker op in het lauw water.
    Meng de bloem, het zout en de olijfolie.
    Giet het water (met gist en suiker) bij de bloem.
    Kneed het deeg gedurende 10 minuten.
  2. Laat 1,5 uur rijzen op een warme plaats.
  3. Bedek een ovenplaat met bakpapier.
    Duw het deeg plat op de ovenplaat. (Eventueel met deegrol)
  4. Duw stukken mozzarella en kerstomaat in het deeg.
    Kruid gul met het gemalen zeezout en gemalen zwarte peper.
    Laat nog eens 30 minuten rijzen.
  5. Laat de oven voorverwarmen op 230°C.
  6. Strijk het deeg in met olijfolie en strooi er Parmezaanse kaas over.
  7. Bak af op 230°C gedurende 25 minuten.

IMG_0979Ik at zelf bij deze focaccia een slaatje en ribbetjes.  De ribbetjes werden afgebakken op 150°C gedurende 45 minuten.  Als marinade gebruikte ik een mengsel van 2 eetlepels honing, 2 eetlepels mosterd, 2 eetlepels ketchap manis, 2 eetlepels ketchup, cayennepeper en provencaalse kruiden.

Advertenties

2 gedachtes over “Foodblogswap #2: Focaccia met mozzarella en tomaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s