Aperitieven zoals in Genova

IMG_0531Om in het drukke gezins- en werkleven toch wat quality-time te creëren deed de vrouwe des huizes me een leuke potje met sticks kado.  Op die sticks staan allerlei activiteiten voor thuis en op verplaatsing, interessant of iets minder interessant voor de portemonnee.   De eerste trekking leverde ‘aperitivo zoals in Genova’ op.  Mooie herinneringen aan onze autovakantie door Frankrijk en Italië!  Eén van onze tussenstops was Genova waar we ’s avonds de gewoonte maakten om aan een tafeltje op een pleintje dicht bij onze B&B te genieten van cocktails en hapjes.  Iedereen kwam precies buiten, genietend van het warme weer, de ondergaande zon, hippe muziek, schoon Italiaans volk…
Konden we de sfeer evenaren?  Schoon volk: check, tof achtergrondmuziekje (tango): check, cocktail en lekkere hapjes: oh yeah check!  De verwarming vollen bak en we waanden ons in het broeierige havenstadje Genova… bijna 😉

IMG_0571

Op het menu:
Stuk voor stuk erg lekkere hapjes, maar die pecannoten en de krokantjes: njaaaaaaam!
En ere wie ere toekomt: mijn lieve vrouw weet wat verwennen is…
Benieuwd wat ik voor de volgende keer trok?  Het wordt (terug) een Italiaanse avond met een Italiaans filmpje en zelf belegde pizza’s.  Ik keek al stiekem naar andere sticks en het belooft een boeiend 2015 te worden!

 

Olijfoliekrokantjes (+/- 16 stuks)
Ingrediënten:
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • snuifje zuiveringszout
  • 40 g suiker
  • snufje zout
  • 50 g olijfolie
  • 100 g zwarte en groene olijven, ontpit en licht geplet
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • 100 g hele amandelen
  • 2 eieren + 1 eidooier
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Meng het bakmeel, zuiveringszout, suiker, zout, olie, olijven, kruiden en amandelen.  Breek de 2 eieren erboven en kneed ze erdoor.  Voeg wat water toe als het deeg te droog is.
  3. Rol het deeg tot 3 worstjes, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met wat losgeklopte eidooier.
  4. Bak de worstjes 1° minuten in de oven.
    Snijd ze in schuine plakjes (of breek ze in stukken) en leg ze nog 5 minuten in de oven.
Geitenkaaskrokantjes (+/- 15 koekjes)
Ingrediënten:
  • 1/2 kleine rode chilipeper
  • 4 gedroogde vijgen
  • 160 g bloem
  • snufje mosterdpoeder
  • 90 g boter, in blokjes
  • 60 g vers, zachte geitenkaas
  • 2 eidooiers
  • 1 eetlepel water
  • olie, voor het invetten
Bereidingswijze:
  1. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snijd hem fijn.  Snijd de vijgen in kleine stukjes.
  2. Meng in een kom de bloem, het mosterdpoeder en de boter.  Kneed alles met uw vingertoppen tot een kruimelig deeg.  Voeg de kaas, chilipeper, vijgen, 1 eidooier en het water toe.  Kneed het geheel tot een samenhangend deeg.  Rol het tot een bal, wikkel deze in plasticfolie en leg hem 30 minuten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 180°C.
  4. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van 5 mm.  Steek er cirkels uit van 5 cm.
  5. Leg de deegcirkels op de ingevette bakplaat.  Bestrijk ze met losgeklopte eidooier en bak ze dan in 1 minuten goudbruin.  Laat ze afkoelen op een rooster.
Bron: Krokantjes uit Het grote kleine hapjes boek, Benoît Molin.
De rest werd op Pinterest gevonden.
Advertenties

4 gedachtes over “Aperitieven zoals in Genova

    1. Dag Annelies,
      Leuk dat je hier een bezoekje bracht. Ik voeg je ook toe aan mijn bloglovin-lijstje zodat ik je posts kan volgen. Altijd fijn om nieuwe bakrecepten te ontdekken! Prachtige foto van je oreo-tiramisu!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s