Citroencake

Dat Le Creuset meer te bieden had dan de fantastische, alomgekende, gietijzeren potten, wisten we eerlijk gezegd niet.  Le Creuset wordt in onze familie al generaties gelinkt aan soep, gebraad, stoofbereidingen, …
IMG_3584Tot we vorige week een bakvorm voor cupcakes in handen kregen!  In het begeleidende boekje stonden veelbelovende woorden als ‘Levenslange garantie op siliconen antkleeflaag’ , ‘super duurzaam’, ‘hoogstaande antikleeflaag, ‘supergemakkelijk uit de vorm’.  Dat vraagt uiteraard om een test met onze sappige citroencake.

We deden de test dus zonder inboteren en bebloemen of zonder cakepapiertjes.
Testfase 1: direct uit de oven uit de vorm halen (en laten afkoelen op rooster)
Resultaat: omdraaien van de bakvorm en alle 12 cakejes vielen eruit zonder al te veel schudden.
Testfase 2: laten afkoelen in de vorm zelf.
Resultaat: ze vallen er niet van zelf uit, maar met een klein duwtje van een mes kwamen ze perfect los (en dat zonder achterblijvende cakeresten).
Dus ook perfect schoon te maken! (En wie vindt dat nu niet fijn?)
Zeker als je verschillende ladingen wilt afbakken…

Oh en het recept zelf moet u echt proberen.  De citroen maakt een quatre quarts cake lichter, frisser en sappiger.  Voltreffer bij het testpubliek!  Eén van de testers geloofde moeilijk dat die perfect gevormde cakejes niet voorverpakt uit de winkel kwamen of zegt dat meer over de bakvaardigheid van die tester?

 

IMG_3577Ingrediënten

(voor 18 cupcakes in de bakvorm van Le Creuset)

  • 250 g boter (op kamertemperatuur)
  • 250 g suiker
  • 4 eieren
  • rasp (zest) en sap van 1 citroen
  • 250 g zelfrijzende bloem

Bereidingswijze

  1. Boter en suiker luchtig kloppen.
  2. Eieren één voor één toevoegen en verder blijven kloppen.
  3. Zest van citroen (fijn gesneden) en sap toevoegen (en verder blijven kloppen).  Het deegmengsel ziet er geschift uit maar dat is perfect zo.
  4. De bloem met een spatel inwerken.
  5. De gaten in de bakvorm met 2/3 beslag vullen.
  6. Afbakken op 165°C gedurende 20 à 25 minuten.
  7. Na de baktijd uit de vorm halen en laten uitdampen op een rooster.

Bron

Geïnspireerd op een recept uit de module ‘Initiatie keuken en eenvoudige gastronomie’ 2007-2008 te Spermalie Gent

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s