Boury – Roeselare 21/09/2013

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Zuid-West-Vlaanderen weinig aandacht krijgt op het wereldwijde web.  Ik las al tientallen online recensies van schitterende restaurantervaringen.  En behalve de kuststreek en de streek rond Brugge wordt er bitter weinig afgezakt naar onze regio.  Nochtans is ook hier toptalent in overvloed.

Boury is zo’n pareltje in Roeselare.  Eind vorig jaar nog werd Tim Boury door Gault&Millau tot de meest beloftevolle jonge chef van het moment gekroond. “De gids is lovend voor Boury, die amper dertig is. Hij runt nog maar drie jaar zijn eigen restaurant, de gemiddelde leeftijd van zijn keukenploeg is 20 jaar. Volgens Gault&Millau is het uitzonderlijk dat zo’n jong team al dergelijk niveau haalt.”  Michelin bevestigde enkele weken later met het behoud van de ene ster.
Volledig terecht wat ons betreft!  Gelooft u ons niet op ons woord, dan overtuigt onderstaand beeldmateriaal u misschien wel?

Na een eerste bezoek voor de verjaardag van mijn vader gingen we met veel plezier terug tijdens de Dining with the Stars 2013.  Kwestie van de traditie van onze huwelijksverjaardag verder te zetten…  Het verslag bleef wat liggen, maar uitstel is geen afstel!

We startten onze lunch met een oosters ritueel: onze handen werden verzorgd met een warm, vochtig doekje dat rook naar eucalyptus.  De viergangenmenu legde hoge verwachtingen en toch konden we niet aan de verleiding weerstaan om een extra gerecht er bij te nemen.  Een mens moet gek zijn om pijlinktvis en krab te laten passeren.  Naar goede gewoonte bestelden we ook een aperitief van het huis.

Cocktail met citrusvariaties (citroengras, limoen, limoenblad, limoncello) en champagne

Meteen een schot in de roos.  Straf hoeveel variaties op citrus je door elkaar kan proeven.

cocktail citrus en champagne

P1070006

Hapje 1: Bloemkool – jus van gebrande ui

P1070007

Hapje 2: Bonbon van ganzenlever en groene appel

P1070008

Hapje 3: Burrata-mozzarella en avocado

P1070009

Hapje 4: Kroepoek van hoevekip en dipsaus met koriander
Hapje 5: Soesjes gevuld met crème van kaas

P1070010

Hapje 6: Zeebaars – radijs – sushirijst – wasabi

P1070011

Hapje 7: Thaise currymosselsoep – selder – tomaat
Vegetarisch: Soepje van lavas – selder – tomaat

P1070015

P1070014

En dan moet de superlichte briochebroodjes absoluut vermeld worden, begeleid van Maldon Seasalt en olijfolie.  De boter met eigen Boury-stempel oogde ook wel origineel.

P1070012P1070025

Een mens zou alleen al voor het aperitief naar Boury gaan, denken we zo…  15 euro per persoon, dat moet je er echt voor over hebben!  Maar als er dan toch zit, kan je maar beter all the way gaan…

Gang 1: Roeselaarse tomaatjes, Noordzeegarnaal, basicilum, roggekrokant
(tweede foto: vegetarische variant)

Met deze binnenkomer bewijst de chef dat je met eenvoudige topproducten smaak kan creëren.  Details zoals het ontvellen van de kerstomaatjes vielen ons meteen op.
De crumble van zongedroogde tomaat was voor ons de topper van het gerecht.

P1070018

P1070016

Gang 2: Pijlinktvis en krab.  Humus, granaatappel, zoete puntpaprika, opgelegde citroen, jus van ras el hanout en cumbava.
Vegetarisch: Gegrilde komkommer, venkel, lamsoor, jus van dashi.  Zoete puntpaprika, humus, zeekraal, jus van ras el hanout en cumbava.

P1070022

P1070020

Gang 3:  Noordzeeschol.  Miso, boekweitnoedels, venkel, kokkel en dashi
Vegetarisch: Risotto met zomertruffel en groene asperges

P1070024P1070023

Gang 4: Wilde eend uit de Westhoek.  Spelt, rillette van de bout, peterseliewortel, girolles, jus naturel met cichorei.
Vegetarisch: Peterseliewortel, spitskool, girolles.

Topgerecht punt!  Hiervoor komen we alleen al terug!

P1070027P1070026

Gang 5: Hazelnoot, pompoenvariëteiten.

Unieke, seizoensgebonden combinatie: top!

P1070029

Koffie en hapjes

Merengue limoen, bolus met rum, witte huispraline, madeleine met peper, macarone chocolade/passie, smoutebollen,

En toen konden we geen pap meer zeggen en kwamen ze af met romige rijstebrij met aardbei.

P1070030P1070031P1070033

Voor ons is Boury pure verwennerij, ook op vegetarisch gebied.
Dat een jong koppel (en jong team) dergelijke kwaliteit kan bieden, kan enkel onze grootste respect verdienen.  Dat zoiets niet evident is in combinatie met kinderen, bleek ook uit de fijne babbel met de gastvrouw achteraf.
Na onze maaltijd kwam de chef ons ook nog even begroeten.  Het trof me enorm dat sterrenchefs niet altijd het brullende type hoeven te zijn om een team van 5 man in de keuken te leiden.  Knap hoe een ietwat verlegen persoonlijkheidstype (wie zijn wij om het karakter van een persoon te beoordelen op een kleine minuut) zijn mannetje staat in de extraverte culinaire wereld vol rock-and-roll, ambitieuze, jonge chefs!  Bewondering is zijn deel…

Voorts blijven we vooral spreken over het prachtige servies -dat viel u wellicht ook al op-, de vlotte bediening van het zaalpersoneel -ondanks de verwachte handelingen in een sterrenzaak voelden we ons thuis en konden we een Westvlaams klappeke slaan- en de sfeervolle inrichting.

We’ll be back.  En u komt toch mee?

Advertenties

3 gedachtes over “Boury – Roeselare 21/09/2013

  1. Beste, Tim is inderdaad een goede kok. Alleen rap op de tenen getrapt als men opmerkingen maakt. Uit uw enthousiasme blijkt duidelijk dat u niet meteen vertrouwd bent met sterrenzaken. Boury is geen alleenstaand geval en er zijn plaatsen die nog net iets meer en aparter aanbieden. Maar Boury is een uitstekend adres voor culinair genot, toch in Zuid-West-Vlaanderen.

    1. Bedankt voor uw reactie. Ik denk niet dat iemand sterrenzaken hoeft te frequenteren om van een fijne lunch te genieten?
      Ik ben vooral benieuwd naar die andere plaatsen. Alle suggesties zijn meer dan welkom!

  2. We hebben het hier over smaken, dus iets zeer persoonlijks. Recent werd ik aangenaam verrast in MaisonD (nog geen ster(ren) in Ronse. We waren er op uitnodiging en kozen menu Grand D. Meteen wist ik dat hier een topchef aan de stoof stond. Ik was achteraf dan ook niet verbaasd te horen dat de kok jarenlang souschef was geweest in de Mylord (** Ellezelles) een van onze vaste stekken. Ook zeer goede smaken, en van een perfecte bediening genoten, in Sel Gris in Duinbergen de week voor de sterren werden uitgedeeld. Helaas geen tweede ster al had ik hen deze zeer gegund. Die 2de ster kreeg Bartholomeus wel op een boogscheut daar vandaan in Heist. Hier kan men een zeer eerlijke keuken vinden die graag verse zeeproducten in het menu schuift.
    Als we eens sterloos willen genieten gaan we naar bierrestaurant ’t Hommelhof in Watou. Ook interessant, een tikkeltje eigenzinnig maar steeds verrassend uit de hoek komend is Grand Cabaret in Nieuwpoort. En vlakbij valt ook Bistro Blue Origin in Deerlijk (aan Blue Wood Hotel – Gaverzicht) in onze smaak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s