Citroensabayontaart

En de tweede taart van onze verjaardagsreeks werd een citroensabayontaart.  Deze taart vergt iets meer vaardigheid, maar werd door vele aanwezige proevers op nummer 1 gezet.  Het snijden in porties is minder evident.  Misschien zijn individuele porties handiger?
Het beste recept voor een citroentaart om mee uit te pakken!

 

Ingrediënten

CitroensabayontaartVoor 1 taart (bakvorm van 26 cm diameter)

  • Rond vel kruimeldeeg
  • 3 citroenen
  • 4 eieren
  • 400 g fijne suiker + 2 eetlepels suiker
  • 1 dl zoete witte wijn
  • 2 gelatineblaadjes (2x 3g)
  • 4 dl opgeklopte room

 

Bereidingswijze

  1. Rol het deeg uit en leg in de bakvorm.
    Dek af met bakpapier en bakerwten.
    Bak 20 à 30 minuten op 180°-200°C (of tot het goudbruin doorbakken is) en laat afkoelen.
  2. De citroenschil raspen (enkel de gele schil – zo veel mogelijk het witte vermijden).
  3. De geraspte schil in water blancheren (= van zodra het water kookt: afgieten) en laten schrikken met koud water.
  4. De geraspte schil met 100 ml water en 2 eetlepels suiker laten koken en daarna op een zacht vuurtje verder confijten (= bijna alle vocht laten verdampen zodat geconfijte citroenschil overblijft).
  5. Een sabayon maken met de eierdooiers (de eiwitten apart houden!), 150 g suiker en de witte wijn.
    De geconfijte schil en de 2 geweekte gelatineblaadjes toevoegen.De opgeklopte room erdoor spatelen.
  6. Giet de massa in de afgekoelde, gebakken kruimeldeeg en laat opstijven in de koelkast (ik laat het een nacht rusten).
  7. Warm de resterende 250 g suiker op in een pannetje (niet smelten/karameliseren, maar gewoon warm laten aanvoelen).
    Klop het eiwit en de opgewarmde suiker op tot een merengue (stijf kloppen).
  8. Spuit/smeer dit over de sabayon en laat kort kleuren onder de grill of met een brander.

 

Bron

module ‘Feestmenu’s Herfst – Winter’, CVO-IVV, najaar 2006.

Advertenties

Een gedachte over “Citroensabayontaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s