Frangipanetaart

taartenHoera, onze kleine vriend Tuur is 1 jaar geworden vorig weekend.  Dat kon niet ongemerkt voorbij gaan.  De hele familie werd uitgenodigd en volgens de familietraditie was er zelfgemaakte taart.  We gingen voor 4 exemplaren en voldoende keuzemogelijkheden.  Dat onze 16 gasten van elke taart per se wilden proeven, zegt genoeg?

Het recept voor de aardbeienbavarois was van Roger Van Damme, de tarte tatin van Jeroen Meus.  Het recept van de frangipanetaart lees je hieronder en de citroensabayontaart zet ik één dezer online.

Ken uw klassiekers en eer uw grootmoeders keuken!  Kies altijd voor een klassieker als taart.  De kleinsten aan tafel zullen u dankbaar zijn.  Al waren de grootmoeders aan tafel ook onder de indruk van deze klassieke frangipanetaart.  En wetende dat er oud-bakkers in de familie zitten, dan blonken we wel van trots 🙂

Ingrediënten

IMG_3375Voor een taartvorm met diameter 26 à 28 cm:

  • 150 g boter (op kamertemperatuur)
  • 150 g griessuiker
  • 150 g amandelpoeder
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels zelfrijzende bloem
  • amandelaroma (facultatief)
  • rond vel bladerdeeg
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • abrikozenconfituur (of andere naar eigen smaak)

Bereidingswijze

  1. Klop de boter zacht.
  2. Voeg achtereenvolgens de suiker, eieren, bloem en amandelpoeder toe (eventueel ook de aroma).  Blijf steeds goed roeren (eventueel mixer gebruiken).
  3. Vet de bakvorm in (of gebruik bakpapier) en leg er de bladerdeeg in.  Druk goed aan in de vorm en prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg (bodem).
  4. Smeer een laag confituur op de bodem.
  5. Giet daarover het amandelmengsel en smeer gelijk uit.
  6. Bak in een voorverwarmde oven van 180°C à 200°C gedurende 30 à 40 minuten.
  7. Meng de bloemsuiker met een heel klein beetje water tot glazuur en smeer die over de afgekoelde taart.
Advertenties

Een gedachte over “Frangipanetaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s