#Kookeet 2013: culinair topevenement – Brugge 28/9/2013

U kan vandaag en morgen (29/9 en 30/9) nog genieten van Kookeet, een fantastisch culinair evenement in Brugge.  Wij waren er bij en hebben het ons niet beklaagd!
Als u nu tijd heeft, stop dan met deze post te lezen… ga naar Brugge, naar ’t Zand en beleef vandaag nog een culinair topevenement!  Niet gezeverd: trek uw schoenen en jas aan and go!  Believe me!

Kijk, ik zeg het nog een keer: ik heb een fantastische vrouw die me elke keer opnieuw weet te verrassen.  Nu is het binnenkort mijn verjaardag, maar moest ik zaterdag 28/9 vrij houden voor een dag vol verrassingen.  Via raadsel en cryptische omschrijven ontbeten we in een zalig zonnetje op een bankje aan het Sint-Janshospitaal.  Het uitgebreide picknickmandje van Miss Ellie is voor iedereen een aanrader: perfect zacht gekookt eitje, vers geperst sinaasappelsap, lekkere chocomelk, thee, koffie, chocosticks, allerlei zoet en hartig beleg, 4 pistolets, koffiekoeken, … Met andere woorden: veel te veel.  Je moet alleen wel zorgen voor eigen servies als je wilt gaan picknicken.  Enig nadeel was dat er geen oploskoffie was -mijn vrouw had zelf heet water meegebracht-.

P1070093Daarna even kuieren in Brugge en een bezoekje plegen bij de Chocolate Line van Dominique Persoone.  We konden het niet weerstaan en kochten uiteraard enkele pralines.  Experimenten en zotte smaken, daar zijn we voor!

Dat we op Kookeet gingen belanden, was ondertussen al geraden, want je kon er niet naast kijken.  Ideaal weekend trouwens: zonnig weertje, dag van de klant, blijkbaar ook nog een modedag… dus koppen lopen!
Niettemin reageerde ik door ons avontuur op Gent smaakt nog wat afwachtend.  Al kon Kookeet wel uitpakken met een hoop Michelinsterren en gastchef Wout Bru.
Wel, ik kan het nu al verklappen: delicieus én vlekkeloze organisatie!  Dat ze maar van heinde en ver komen kijken naar deze organisatie: TOP!  En het ligt hem ook in de details:

  • P1070106ondanks een massa volk quasi geen wachtrijen aan de kraampjes;
  • voldoende volk achter de bar zodat je binnen de minuut van drank was voorzien;
  • obers die met een glimlach het plein vlekkeloos schoon hielden;
  • grote stukken overdekt (al hadden we dat niet nodig)
  • ecologisch getint (en daar deden we graag aan mee)
  • knappe brochure waarin elk gerecht met foto was weergegeven (al moeten we eerlijk toegeven dat de foodfotografie niet altijd overeen kwam met wat je in realiteit op je bord mee kreeg, maar dat kan ook niet anders – vergelijkende foto’s kan je zelf verder beoordelen)
  • prachtige toiletten: met laminaat en hout afgewerkt, proper -wat niet evident is met zo’n massa volk- (en met dergelijk oog voor detail onderscheidt dit evenement zich van alle andere)
  • fijne DJ-set

Hulde aan de hele organisatie!

En het leek ook dat de chefs happy waren met deze setting.  We zagen Wout Bru en Gert De Mangeleer met een smile continu op foto’s gaan met mensen: chapeau, heren.  Lijkt ons toch niet evident…  Ook andere bekende chefs toonden zich eveneens present.  Op een zaterdagnamiddag en -avond leek me dat niet simpel.  Ik veronderstel dat ze hun restaurants toch niet sloten?

Ook de demo’s en de gesprekken zijn het vermelden waard: knap ondersteund door een video event team, boeiende verhalen en lekkere gerechten.

Jong en oud, chique en minder chique, chef en hobbykok waren aanwezig.  It was definitely the place to be!  Knap dat een evenement zo’n divers publiek kan aanspreken.  Met een range van 2 euro minder in vergelijking met Gent smaakt (gerechten van 4 tot 8 euro) zagen we ook jonge mensen, zelf groepjes tieners, zich van smakelijke bordjes eten bedienen.  Perfecte inschatting en ideale reclame voor de aanwezige zaken!

We proefden 7 bordjes.  Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we eentje echt niet goed vonden: slechte gaartijd en verkeerde textuur.  Maar we respecteren het werk van de chefs in niet evidente omstandigheden en zetten daarom hieronder de 6 andere gerechtjes in de kijker.  Onze ‘prijzen’ gingen naar Tête Pressée, Bhavani, Patisserie Academie.

Aloo tikki chole: Noord-Indisch gekruid aardappelpasteitje met kikkererwtencurry

Aloo tikki chole: Noord-Indisch gekruid aardappelpasteitje met kikkererwtencurry

 

Piepkuiken gerookt op Rodenbachtonnen, gemarineerde komkommer en geroosterde sesam, witloof in Geuze, cocktail van Kriek en Campari

Piepkuiken gerookt op Rodenbachtonnen, gemarineerde komkommer en geroosterde sesam, witloof in Geuze, cocktail van Kriek en Campari

Crème van Brugse Blomme met krokante uitjes, polderaardappel en herfsttruffel

Crème van Brugse Blomme met krokante uitjes, polderaardappel en herfsttruffel

De vergeten stukken van het Holsteinrund: het spek, de boulli en de staart

De vergeten stukken van het Holsteinrund: het spek, de boulli en de staart

Lauwwarme clafoutis met rode vruchten en rabarber, sorbet van platte kaas, vanille espuma en een krokant koekje

Lauwwarme clafoutis met rode vruchten en rabarber, sorbet van platte kaas, vanille espuma en een krokant koekje

Chocoladebrownie met pecannoten, abrikozen op vanillesiroop, amandelroomijs, coulis van mango en passievrucht

Chocoladebrownie met pecannoten, abrikozen op vanillesiroop, amandelroomijs, coulis van mango en passievrucht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dan was het nog buiten ons gerekend toen ze het eindresultaat van de kookdemonstratie van Wout Bru zomaar gingen weggooien?!  Een geluk dat mijn vrouw deze ochtend stoute schoenen had aangetrokken (of zouden het die pas aangekochte nieuwe laarzen geweest zijn), want wij genoten nog van een -volgens Wout Bru niet afgewerkt aangezien sommige onderdelen nog geen warmte of grill hadden gezien- exquis gerechtje: inktvis met gekonfijte citroen, tomatenwater, druppels van basilicumolie en bloody mary, kerstomaatje gevuld met pickles-mascarpone en parmezaankoekje.  Het ziet er fantastisch uit: dit proberen we zeker na te maken.  Het recept zou nog op de website van Kookeet belanden – dat garandeerde men ons.

P1070130

Wout Bru en Sabine Goethals

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En we vonden ook al onze nieuwe kasten in de demokeuken: superhandig met die dikke deuren!

P1070131 P1070132 P1070133

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s