Rode aalbessengelei

Enkele weken terug vroeg mijn grootmoeder of ik weer zin had om haar te helpen om rodebessengelei te maken.  Aangezien deze oeroude familietraditie enkele familietakken en generaties dreigt over te slaan -blijkbaar zien de anderen dat niet zitten, maar bestellen ze wel enkele potjes gelei-, sprong ik uiteraard trots en getrouw mijn grootmoeder ter hulp.  Al is het maar om mijn mannelijkheid een stevige duw in de rug te geven, want naar het schijnt heb ik stevige handen en pers ik beduidend meer sap uit de met aalbessen gevulde neteldoeken.  Daar zijn grootmoeders toch voor!

Dit jaar vergat ik geen extra sfeerfoto’s te maken.  U plaatst zelf wel de juiste foto’s bij de juiste stappen?  Onderaan vind je onze notities (prijzen en liters sap per jaar).

IMG_3150IMG_3152 IMG_3153 IMG_3154 IMG_3155 IMG_3156 IMG_3157 IMG_3160 IMG_3161 IMG_3162 IMG_3165 IMG_3166

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

rodebessengeleiIngrediënten

  • rode aalbessen
  • pec
  • fijne suiker
  • neteldoek, schuimspaan

 

Bereidingswijze

Per liter sap -> 1 zakje pec en 1 kg suiker

  1. De bessen licht opwarmen (volgens mijn grootmoeder geven ze zo hun sap beter af).
    De bessen in verschillende beurten uitpersen door een neteldoek.
  2. 1 liter sap goed mengen met 1 zakje pec en al roerend met een houten lepel aan de kook brengen
  3. Wanneer het sap kookt, 1 kg suiker toevoegen en terug aan de kook brengen.
    4 minuten laten koken, daarna 1 minuut al roerend laten afkoelen.
    Met een schuimspaan afschuimen.
  4. Meteen in de potjes gieten en dichtschroeven.
    Verder op een koele plaats laten afkoelen.
    Eet smakelijk!

 

Bron

Op grootmoeders wijze

 

Notitie

juni 2011: 4 kg bessen -> +/- 3 l sap => 5.5 grote potjes / liter sap
juli 2012: 5 kg bessen -> 3.8 l sap => 12 grote potjes + 10.5 kleine potjes
31 juli 2013: 5 kg bessen (18 euro in totaal) -> 4,2 l sap => 11x Gr + 10x M + 8x Kl

Advertenties

8 gedachtes over “Rode aalbessengelei

  1. Doe je een test ivm het geleerpunt? Het lukt me bijna nooit om gelei stevig genoeg te maken.
    Ik zou dit willen proberen met pecplus en minuutsuiker (1/2 kg op 1 liter sap)

    1. Dag Greet, we doen soms wel eens een test op een schoteltje en even in de frigo.
      Maar het recept gaat eigenlijk al zo vele jaren mee dat de minuten in het recept de perfectie benaderen 😉
      Aalbessen zijn sowieso van nature al rijk aan pectine. Beter fruit kan je voor gelei niet wensen.
      Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s