Côte à l’os op de barbecue met bearnaisesaus

Omdat het ook eens vlees mag zijn…  Onze lokale slager ( slagerij Soetaert ) heeft tegenwoordig enkele mooie stukken gerijpt vlees in de aanbieding.  Vier soorten runderen voor een lekkere côte à l’os, dat werd moeilijk kiezen.  We lieten ons adviseren en gingen voor de Simmentaler (Zwitserland).  Als ideale begeleider gingen we nog eens voor het achtjes kloppen voor een lekkere bearnaisesaus.

Op verplaatsing dat wel én met een gasbarbecue -kunt ge dat nog wel barbecue noemen-, maar het charmant gezelschap compenseerde perfect.

Côte à l'os op de barbecue (2 personen)Voor de côte à l’os nog even volgende tips:

  • Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is.  Onze slager suggereerde ook een half uurtje tot drie kwartier (afhankelijk van de grootte) in een oven van 50°C.  Het idee erachter is dat je moet verhinderen dat de buitenkant zwart kleurt terwijl de binnenkant nog koud heeft.
  • Wij gebruikten een kernthermometer en mikten op 55°C in de kern.

 

BearnaisesausIngrediënten voor de bearnaisesaus

  • Voor de gastrique: 5 dl azijn, 5 dl witte wijn, 5 dl water, 3 kleine sjalotten, 1 teen look, 10 geplette peperbollen, tijm, laurier, enkele stengels dragon
  • 150 g boter
  • 3 eierdooiers
  • eventueel citroensap
  • dragonblaadjes, fijngesneden

 

Côte à l'os op de barbecue met bearnaisesausBereidingswijze

  1. Maak de gastrique.  Doe alle ingrediënten in een kookpot en laat inkoken tot 1/3.  Snij de sjalot in grove stukken en plet de look.
  2. Laat de boter smelten.
  3. Klop 3 eierdooiers met 3 eierdopjes gastrique op tot een mooie, gebonden massa op een zacht vuurtje (zoals sabayon/mousselinesaus).
  4. Haal van het vuur en giet er al kloppend straalsgewijs (zoals bij mayonaise) de boter onder.
  5. Werk af met de verse dragonblaadjes en eventueel wat citroensap.  Kruid nog af met peper en zout.

 

Bron: geïnspireerd op recept van Jeroen Meus in Dagelijkse kost. (Altijd handig om het filmpje te zien als je mijn uitleg niet begrijpt 🙂 )

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s