Niets kan tippen aan zelfgedraaid vanilleroomijs !

Ik kocht ooit een ijsmachine in den Aldi voor 15 euro.  In mijn vorige woonst volop mee geëxperimenteerd (wat denk je b.v. van ijs van Parmezaanse kaas) en perfect ijs mee gedraaid.  Vreemd genoeg werd die machine sinds onze verhuis 4 jaar geleden niet veel meer bovengehaald tenzij voor 1 gelukte poging tomatenlimoensorbet en mislukte pogingen om limoensorbet en chocoladeijs te maken.  Meer dan een smeltende granité werd die limoensorbet niet…

Met dit weer kan je niet anders dan goesting krijgen in ijs.  Na enig denkwerk bleek het koelelement van de ijsmachine verhuisd te zijn naar een tweede(hands) diepvriesje.  En na enkele tests bleek dat tweede diepvriesje onvoldoende koud te staan (-15°C).  Een temperatuur van -20°C maakt blijkbaar een verschil.  Al kan je de ijsmachine ook misschien best laten draaien in een koele ruimte zodat het koelelement minder snel ontdooit.

Het onderstaand recept levert in onze bescheiden mening perfect artisanaal ijs op.

kersenclafoutis met vanilleijs

Kersenclafoutis met vanilleijs

Ingrediënten

(voor +/- 1 liter ijs)

  • 3 dl volle melk
  • 3 dl room (40%)
  • 1 vanillestok
  • 4 eierdooiers
  • 75 g suiker

Bereidingswijze

  1. De vanillestok doorsnijden, merg verwijderen.
    Breng de melk en de room aan de kook, samen met de merg en de doorgesneden vanillestok.
  2. Eierdooiers en suiker opkloppen tot een ruban (wit kloppen).
  3. Kokende melk op de ruban gieten.  Alles goed loskloppen en terug in de kookpot gieten.
  4. De massa terug op het vuur plaatsen en roerend (spatel of houten lepel) laten indikken tot 75°-80°C  (= vaneren).  Heb je geen thermometer, probeer dan een streep te trekken door de melk op je spatel.  Blijft de streep staan (en loopt de massa dus niet terug), dan is het voldoende ingedikt.
  5. Haal van het vuur en laat afkoelen in de koelkast.
    Als het kan, laat ik het geheel een nacht trekken.  Men vertelde mij dat de smaken dan nog meer tot z’n recht komen.
  6. In een ijsmachine afdraaien tot ijscrème.

Bron: geïnspireerd op een recept uit de lessen Spermalie 2007.

Advertenties

3 gedachtes over “Niets kan tippen aan zelfgedraaid vanilleroomijs !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s