Mediterane strudel

Er zijn zo van die gerechten waar het visuele voor zich spreekt: knapperig filodeeg, groen en rode tinten.  Dat vegetarisch gewoon superlekker kan zijn, bewijst dit recept.

 

mediterrane strudelIngrediënten (voor 6 à 8 personen)

  • 300 g champignons
  • 450-500 g gewassen jonge bladspinazie
  • 300 g cashewnoten
  • 100 g witbrood zonder korst
  • 100 g fijngeraspte Parmezaanse kaas
  • 1 theelepel groentebouillonpoeder
  • 4 eetlepels water
  • 4 grote rode paprika’s, gegrilld en in dikke, platte repen
  • 200 g mozzarella (kan ook geitenkaas zijn)
  • 6 vellen filodeeg
  • olijfolie, peper, zout, nootmuskaat

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 190°C en zet een cakeblik (900gr) klaar, bekleed met bakpapier.
  2. Bak de gehalveerde champignons 2-3 minuten in olijfolie tot ze net zacht zijn.
  3. Wok de spinazie in olijfolie.  Knijp het overtollige water er uit.  Kruid met peper, zout, nootmuskaat.
  4. Maal de cashewnoten en het brood in de keukenmachine fijn.
    Voeg dan de Parmezaanse kaas, bouillonpoeder en water toe en meng alles nog even.  Roer de champignons er door (het lijkt wat veel voor de hoeveelheid van het cashewnotenmengsel maar dat hoort zo).
  5. Doe iets meer dan de helft van het notenmengsel in het cakeblik en druk het stevig aan.  Leg daar de helft van de paprika in een laagje op, gevolgd door de helft van de spinazie, alle mozzarella, de de rest van de spinazie.  Leg tot slot nog een laagje paprika en sluit af met het notenmengsel.  Druk alles goed aan.
  6. Leg 3 vellen filodeeg dakpansgewijs op je werkvlak.
    Stort het cakeblik uit op het filodeeg.
    Vouw het filodeeg toe (je kan de randen met water toeplakken).
    Doe hetzelfde met de andere kant zodat je mooi rond om rond alles hebt bedekt met filodeeg.
  7. Bak af in de oven tot de filodeeg mooi krokant en goudgeel gebakken is.
    Onze ervaring is dat je best eens prikt met een satestokje om te voelen of de kern warm genoeg heeft.  Als dat niet zo is (zeker wanneer je het op voorhand maakt), verlaag de temperatuur van de oven tot 160°C en blijf in de gaten houden tot alles warm heeft.

 

Bron: gebaseerd op recept uit ’30 minuten vegetarisch, Rose Eliot’

Advertenties

Een gedachte over “Mediterane strudel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s