Le Courage – Maastricht 18/5/2013

Tijdens het Pinksterweekend bezochten we Maastricht (sowieso een aanrader als stad om te bezoeken) maar in onze zoektocht naar culinaire geneugten kwamen we op aanraden van onze B&B-uitbaters terecht in de Rechtstraat, één van de oudste straten in Maastricht en gevuld met leuke winkeltjes en restaurants.

Ons oog viel (naast een foto met Bill Clinton) op het unieke concept van het restaurant ‘Le Courage‘: geen menukaart en ‘Vegetarische, suikervrije en glutenvrije gerechten worden met plezier samengesteld. Evenals gerechten voor mensen met een noten- of melkproductenallergie.’  Nu heb ik de gewoonte van zelden à la carte te gaan en direct naar het suggestiebord te zoeken, maar ‘geen kaart’ leek ons een avontuurlijk en uniek concept.

We gingen die avond om 18u00 de uitdaging aan, maar wat bleek: alles nog donker in de zaal, enkel in de verte zagen we licht in de keuken.  Niets deed vermoeden dat we hier ’s avonds gingen kunnen eten.  Alleen de deur stond op een kier.  Durfden we binnen gaan of niet?  Gelukkig heb ik een vrouw met ballen aan haar lijf (figuurlijk wel te verstaan) en onverschrokken ging ze binnen in het restaurant… om na enkele seconden weer buiten te staan met ‘ik kan toch moeilijk de keuken binnen lopen en vragen of ze open zijn?’.  Hilarisch momentje: is het zo’n restaurant waar het concept nog verder gaat dan ‘geen kaart’… toon je ‘courage’ en u zult eten vinden?

le courage maastricht 1Omdat we echt de uitdaging aan wilden gaan (en het restaurant op zondag gesloten is), probeerden we 20 minuten later nog eens en wat denkt u… er was leven in de brouwerij.  Zou de chef Zuid-Europees zijn?  En een geluk: er was slechts 1 tafeltje meer vrij.  Voor de rest van de avond was alles volgeboekt (en dat bleek later op de avond inderdaad het geval te zijn). Enfin, we werden ontvangen door een fantastische gastvrouw Marianka.  Zelden voelden we ons zo op ons gemak en persoonlijk bediend.
Daarenboven moet u weten: we waren daar met onze kleine man van 5 maanden.  Een uitdaging voor elke ouder (en restauranthouder), maar we zetten ‘Le Courage’ met stip op nummer 1 qua babyvriendelijkheid en dat in combinatie met culinaire verwennerij.De gastvrouw maakte ons er op attent dat mijn vrouw tijdens de borstvoeding niks hoefde te verbergen -we hebben zo’n borstvoedingschort- want de natuur mag/moet je niet verbergen.  En dat een baby in de zaak geen probleem was, want als mensen zich daaraan stoorden -tja onze vent is wel braaf maar liet zich af en toe wel eens horen- dan moesten ze maar thuis blijven.  Het moet gezegd, we waren ook wel omringd door lieve mensen.  Zo’n lieve grootoudertypes die snel in de ban raakten van ons ventje of anderen die blij waren dat ze die fase voorbij waren en rustig konden gaan eten maar ons toch moedig vonden dat we het bleven doen.

Soit, veel randinformatie maar niettemin van belang om het kader te schetsen.
Het concept dus: geen menukaart.  De gastvrouw legde het kort uit: ‘u hoeft alleen te zeggen wat u niet lust, te zeggen hoeveel gangen u wenst en hoeveel tijd u hebt’.Wij gingen voor 4 gangen.  De vrouw ging voor vegetarisch en ik all the way.  Nu zijn wij geen moeilijke eters, maar we bleven bij de aperitief (een Duitse mousserend schuimwijn waarvan ik de naam ben vergeten) toch wel benieuwd naar de ‘lijstjes’ van andere gasten en of zo’n concept wel haalbaar blijft.

Als amuse kregen we een aspergesoepje met truffelolie, bieslook en koolvis (vegieversie: zonder de vis).  Het soepje werd koud geserveerd: voor ons verrassend lekker!

le courage maastricht 2

De twee vrouwen achter ons stuurden de aspergesoep terug naar de keuken en wilden liever iets met tomaat. Hmz?  Onze oren werden gespitst want die twee gingen de testcase voor het concept worden vanavond.  Ze wilden geen vlees met vetranden, geen taai vlees, geen vis of schaaldieren, …  Konden ze dan niet beter voor vegetarisch gaan, dachten wij? (Of misschien gewoon niet gaan eten in een restaurant met dit concept? Nu ja, wie zijn wij…)

Gang 1:
Tonijn – rillette van forel – wasabiroom – sesamkoekje
le courage maastricht 4

Tomaat – feta – quinoa – komkommer – wasabiroom – sesamkoekje (vegie)

le courage maastricht 5

Gang 2
Zeebaars – linzen – artisjok

Het zoete sausje bij de linzen in combinatie met het zurige van het frisse schuimpje: top!

le courage maastricht 7

Risotto doperwten – artisjok (vegie)

le courage maastricht 6

Gang 3
Ossenhaas – tijmsaus – gevulde courgette en andere begeleidende groentjes
Perfect rosé gebakken ossenhaas met grillsmaak.

le courage maastricht 8

Bladerdeeg – asperge – broccoli – puree van zoete aardappel – basilicumsaus (vegie)
De zaadjes en het grof zeezout op het bladerdeeg gaven voor ons een extra meerwaarde aan het gerecht!

le courage maastricht 9

Het ene bord met ossenhaas ging achter ons terug naar de keuken wegens te rood.  Wij vonden het fantastisch hoe de gastvrouw dat allemaal vlot en met een glimlach regelde.  Het eten van de andere persoon werd ook terug naar de keuken gebracht om het warm te houden.  Bij de tweede poging werd de gastvrouw er terug bij geroepen wegens ‘ruikt verbrand’ (niet te verwarren met de geur van gegrilld vlees – collectieve zucht).  Dat de gastvrouw er alsnog bij de afrekening wat van de prijs af deed, vonden we topklasse en bewijs van professionaliteit (de klant is hier duidelijk koning… al hoeft dat voor ons zo ver niet te gaan).  Tot het einde hielden ze het concept perfect vol.  Al hopen we voor hen dat ze niet dagelijks zo’n klanten over de vloer krijgen…  Wij waren onder indruk!

Gang 4 (dessert):
Taartje met crème au beurre, witte chocolademousse, sorbet van passievruchten, abrikooslavendel, framboos.

Als we zo vrij mogen zijn om toch nog een suggestie te doen: de sorbet kon niet op tegen het vette en zoete van het taartje en de chocolademousse.  Wij hadden graag meer zuur (meer saus of verse passievrucht?).

le courage maastricht 10

En dan nog de koffie en versnaperingen uiteraard.

le courage maastricht 11

Wij vonden het concept met glans geslaagd.  Superlekker gegeten en topbediening door de gastvrouw.  Wij gaan zeker terug!  Al is het maar om uit te dokteren hoe dat nu eigenlijk zit: Franse naam van het restaurant, Britse chef, samen met Hollandse gastvrouw in Denemarken gewoond en nu in Maastricht…

Le Courage
Rechtstraat 81
6221 eh Maatricht
(gesloten op zondag)

Advertenties

2 gedachtes over “Le Courage – Maastricht 18/5/2013

  1. Ik was nog lastminute op zoek naar een gepast adresje om Jurgen zijn verjaardag te vieren. Ik besloot helemaal op jouw suggestie te vertrouwen. Het was superlekker en waw … ook als veggie heb ik overheerlijk gegeten. Mooi uitgebalanceerde smaken, creatieve keuken … een echte aanrader, “ech mestreechs”. Ons zien ze daar zeker terug!

    1. Wat leuk dat ik een Limburgse ook nog iets kan aanbevelen in de streek! Bedankt voor je reactie, want het is altijd fijn om te weten dat het ook op andere momenten super was.
      En zo leer ik ook nog dat je veggie bent…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s