Vol-au-vent

Wist u dat de benaming ‘vol-au-vent’ slaat op het bijhorende bladerdeeggebakje en dat er dus vele andere varianten zonder kip mogelijk zijn?
Ik bleef nog eens bij de oerklassieker.  Zelfs onze kleine Norah konden we bekoren 🙂

 

Ingrediënten

(Voor 4 personen)

  • 1 kip (+/- 1,2kg)
  • voor de bouillon: wortel, ui, selder, look, kruidnagel, bolletjes peper, tijm en laurier
  • 250 g champignons
  • 300 g gehakt, 1 eigeel, paneermeel
  • voor de saus: 100 g bloem, 100 g boter, 2,5 dl melk, sap van 1 citroen (+ 7,5 dl bouillon)

 

Tip: voor de vegetarische mensen onder ons -> vervang de kip en het gehakt door quornblokjes + groentebouillon i.p.v. kippenbouillon.  Bak de quorn aan in olijfolie, kruid af met peper/zout en voeg toe aan de saus.

 

Bereidingswijze

  1. Maak verse kippenbouillon.  Zet 1 kip met alle ingrediënten van de bouillon onder water.  Breng aan de kook en laat +/- 45 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
    Giet door een zeef.
    Pluk het vlees van de kip en doe het in stukjes (grootte naar eigen voorkeur).
  2. Snij de champignons in vier.
  3. Meng het gehakt met een eigeel en paneermeel tot een homogene massa.
    Draai balletjes en bak ze in de pan tot ze bijna gaar zijn.
  4. Maak een béchamelsaus van 100 g boter, 100 g bloem, 7.5 dl bouillon en 2.5 dl melk.  Kruid naar smaak met peper, zout en citroensap.
  5. Voeg de champignons, kip en gehaktballetjes toe aan de saus en warm alles nog eens op.

 

Serveer met kroketjes, puree en eventueel een bladerdeeggebakje (vidée).

 

(Note to myself: 9 bouten, 3 liter bouillon, 1 liter saus, 3 bakjes champignons + evenveel oesterzwammen)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s