Vanillecreme met rabarbercompote en havermoutcrumble

Ingrediënten

(Voor 4 personen)

de vanillecrème:

  • 4 eierdooiers
  • 100 g suiker
  • 50 g poeder voor vanillepudding
  • 0.5 l volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 1 dl room

 

de rabarbercompote:

  • 200 g rabarber
  • 100 g suiker
  • scheutje witte wijn

 

de crumble:

  • 60 g bloem
  • 50 g havermoutvlokken
  • 50 g suiker
  • 60 g boter (op kamertemperatuur)

 

Bereidingswijze

Basis van de vanillecrème:

  1. Verhit de melk op een zacht vuur.
  2. Snij een vanillestok overlangs en schraap met een mespunt alle zwarte zaadjes uit de peul. Doe de zaadjes én de peul in de melk.
  3. Klop de eierdooiers met de suiker tot een ruban (wit kloppen -> best keukenrobot of mixer voor gebruiken).
  4. Strooi het poeder voor de vanillepudding bij het dooiermengsel en meng met de garde.
  5. Vis het peultje van de vanillestok uit de pot en schenk de warme melk bij het dooiermengsel.  Giet terug in de pot en blijf voortdurend roeren en breng het puddingmengsel tot tegen het kookpunt. Haal de pot pas van het vuur als de pudding voldoende dik is en heel even kon ‘bubbelen’.
  6. Giet de pudding in een schaaltje en leg er een vel vershoudfolie bovenop. Druk de folie aan, zodat er geen luchtbellen onder zitten. Zo verhinder je dat er een velletje op de pudding komt.
  7. Laat de pudding 2 uur afkoelen en opstijven in de koelkast.

 

Rabarbercompote:

  1. Spoel de stengels schoon en gebruik een klein mesje om eventuele taaie vezels uit de schil te trekken. Schil de stengels niet te expliciet, want dan heb je veel verlies.
  2. Snij de rabarber in stukken van zo’n 2 tot 3 cm lang.
  3. Meng de stukjes rabarber en de suiker in een kleine kookpot en breng alles aan de kook. Voeg een klein scheutje witte wijn toe en laat het mengsel zo’n 10 minuten pruttelen op een matig vuur.
  4. Zet het potje nadien opzij en laat de compote afkoelen. (Eventueel in de koelkast.)

 

Crumble:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Neem een ruime mengschaal en doe er de afgewogen hoeveelheden bloem, havermoutvlokken, boter en suiker in. Was je handen en kneed alles met de vingers. Geef niet op, want na enkele minuten vingerwerk verandert het droge mengsel in een brokkelige bol crumbledeeg.
  3. Neem een bakplaat en leg er een vel bakpapier op (of en siliconenmatje). Verbrokkel het crumbledeeg op de plaat.
  4. Bak de crumble goudbruin in de oven van 180°C. Dit duurt ongeveer 20 tot 25 minuten.

 

Afwerking:

  1. Schep de afgekoelde pudding in de beker van de blender. Schenk er de room bij en mix alles tot een gladde vanillecrème.
  2. Schenk een portie van de crème in elk glas. Zet de glazen nog even in de koelkast.
  3. Laat de hete crumble afkoelen. Pas dan zullen de stukjes krokant worden. Te grote stukken crumble kan je naar keuze wat verkleinen.
  4. Schep bovenop de crème een flinke lepel koude rabarbercompote. Werk elk dessertje af met een handje crunchy crumble.

 

Bron

Dagelijkse kost

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s