Gratin Dauphinois

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 2 teentjes look
  • 200 g gemalen kaas (b.v. Emmentaler)
  • 25 cl melk
  • 25 cl room
  • boter
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • nootmuskaat, peper en zout
  • 600g vastkokende aardappelen

 

Bereidingswijze

  1. Neem een kookpot en giet er de melk en room in.
    Voeg er de rozemarijn, de gekneusde en ongepelde teentjes look, de laurier en de tijm bij.
    Kruid het mengsel met voldoende peper en zout en vers geraspte nootmuskaat.
  2. Verwarm het mengsel op een zacht vuur en laat alle kruiden hun smaak afgeven aan de room en de melk.
    Het mengsel mag heet worden, maar hoeft niet te koken.
  3. Schil de aardappelen en snij ze vervolgens in dunne plakjes van ongeveer 3 mm.
    Gebruik hiervoor een mandoline.
  4. Smelt een klontje boter en smeer hiermee de binnenzijde van je ovenschaal (of aparte potjes) in.
    Schik in de schaal de aardappelschijfjes.  Schrank ze over mekaar.  Vul de schaal voor ongeveer 2/3 met aardappel.
  5. Zeef het mengsel van melk en room.  Giet over de aardappelschijfjes (zodat alle schijfjes onderstaan).
  6. Werk af met gemalen kaas.
  7. Plaats in een oven van 180°C voor ongeveer 30 minuten (of tot de aardappelen gaar zijn -> check met een mesje).

 

Bron

http://www.dagelijksekost.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s